CRNA HRONIKA

Sposobnost Šehića da shvati značaj krivičnog djela bila smanjena, ali ne bitno

Vještaci na nastavku suđenja za ubistvo Armena Dulića

Fena

4.3.2015

Suđenje Sulejmanu Šehiću, optuženom za ubistvo Armena Dulića, vozača GRAS-a 2. juna u Zoviku, općina Hadžići, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo predočavanjem nalaza i mišljenja sudskih vještaka - kliničkog psihologa Elvedine Dervović i neuropsihijatra dr. Abdulaha Kučukalića.

Dervović i Kučukalić su članovi tima koji je, u skladu s naredbom Kantonalnog tužilaštva, izvršio psihijatrijsko vještačenje, a koje je pokazalo da je sposobnost optuženog da shvati značaj krivičnog djela bila smanjena, ali ne bitno.

Po njihovim riječima, procjena duševnog stanja optuženog i rezultati ispitivanja govore o tome da se radi o osobi iznadprosječnih intelektualnih sposobnosti, bez kognitivnih odstupanja koji bi ukazivali na psihopatologiju, odnosno prisustvo duševnog poremećaja.

Nalaz timskog vještačenja pokazao je, između ostalog, da je afektivna napetost kod optuženog u "kritičnom momentu" bila srednjeg intenziteta, "o čemu svjedoči i njegovo ponašanje nakon počinjenja krivičnog djela". 

Nalazu i zaključcima vještaka prethodilo je detaljno upoznavanje o ovom slučaju i medicinskoj dokumentaciji iz koje je vidljivo da optuženi nikada nije liječen na nekoj od psihijatrijskih klinika.

Zastupnik optužbe, tužilac Ljubo Badnjar predao je nalaz timskog vještačenja u pisanoj formi, koji je uložen u sudski spis.

S obzirom na to da su provedeni svi subjektivni dokazi optužbe, za naredno ročište najavljeno je predočavanje ostatka materijalnih dokaza optužbe i njihovo ulaganje u spis.

Optužnica Šehića tereti da je 2. juna oko 13 sati na autobuskom stajalištu u Donjem Zoviku kod Hadžića nožem ubo u grudi Dulića, nanijevši mu tom prilikom smrtonosne povrede, od kojih je on podlegao na putu prema Domu zdravlja u Hadžićima.

Kako se u optužnici navodi, ubistvu je prethodila prepirka u autobusu GRAS-a, do koje je najprije došlo između optuženog i vozača autobusa (Dulićevog kolege), a čiji povod je bilo to što je vozač odbio Šehićev zahtjev da zaustavi autobus na mjestu na kojem nema obilježeno autobusko stajalište.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 18. mart.