CRNA HRONIKA

Zbog paljevine vozila brčanskog advokata Marijani Semizović pet mjeseci zatvora

Na osnovu sporazuma o priznanju krivnje

M.M.

4.3.2015

Devetnaestogodišnja Marijana Semizović iz Brčkog proglašena je krivom za podmetanje požara na automobilu brčanskog advokata Osmana Mulalhalilovića u julu prošle godine, te joj je izrečena pravosnažna kazna od pet mjeseci zatvora, saznajemo iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Presuda je rezultat sporazuma o priznanju krivice koju je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH zaključilo sa optuženom koju je prethodno optužilo za izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara.

Podsjećamo, optužnicom iz decembra prošle godine Tužilaštvo Distrikta optužilo je Semizovićevu da je 12. jula te godine zapalila Mulahalilovićev automobil, koji je bio parkiran ispred njegove porodične kuće.

Opasnost po živote i imovinu

Podmetanje požara, dok je oštećeni sa suprugom i malodobnom kćerkom boravio unutar kuće, izvršeno je prosipanjem benzina po prednjem dijelu vozila, te namjernim podmetanjem izvora toplote. Nekontrolirano širenje požara i eksplozivno sagorijevanje zapaljivih tekućina spriječeno je blagovremenom reakcijom gašenja požarišta.

- Nakon otkrivanja počinioca i okončanja istrage Tužilaštvo je optužilo Semizovićevu za izazivanje opasnosti po život oštećenog i članova njegove obitelji, te po imovinu većeg obima. Prije početka glavnog pretresa u ovom predmetu između Tužilaštva i optužene zaključen je sporazum, kojim je optužena priznala krivicu za krivično djelo izazivanja opće opasnosti. Na osnovu ovog sporazuma nadležni sud donio je pravosnažnu presudu, koja predstavlja pravni osnov da oštećeni zatraži naknadu štete od osuđene u parničnom postupku, kazao je sekretar brčanskog Tužilaštva Samir Beganović.

Odmazda advokatu

Inače, kako smo već ranije objavili, u pitanju je bila svojevrsna odmazda Mulahaliloviću, koji je zbog prezauzetosti odbio da brani Marijaninog momka Mirsada Sulejmanovića, zvanog Pise, koji je nakon toga osuđen na šest mjeseci zatvora.

Sulejmanović je Marijani pokazao koji automobil Mulahalilović vozi i mjesto gdje je parkiran. 

548b0cb3-f6c0-4c16-947b-19ceb0765237-sulejmanovic

Sulejmanović: Pokazao djevojci koji automobil treba zapaliti

Protiv Semizović, koja je  i odranije je dobro poznata policiji i pravosuđu Brčko Distrikta, se trenutno vodi postupak zbog teške krađe, koju je zajedno sa tadašnjim momkom Srboljubom Đurićem (26) počinila u Donjem Breziku kod Brčkog.

Oni su optuženi da su 30. septembra zajedno provalili u pomoćni objekat, a potom ušli u kuću komšije iz koje su  prisvojili razne dijelove pokućstva i druge stvari ukupne vrijednosti od oko pet hiljada KM.

Đurić je zbog ove provale, na osnovu sporazuma koji je sklopio sa brčanskim Tužilaštvom, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, dok protiv Semizevićeve postupak još traje.