NOGOMET

NGG "Za Čelik“ pripremila Statut zeničkog kluba

Prijedlog za osiguranje transparentnosti u radu

V. B.

4.3.2015

Neformalna grupa građana "Za Čelik", uz podršku Udruženja "Robijaši 1988 Zenica", izradila je prijedlog novog statuta Nogometnog kluba Čelik Zenica baziran na članskom modelu, po uvidu na jedan od najuspješnijih evropskih sistema upravljanja sportskim klubovima, koji će prezentirati na press-konferenciji u subotu, na dan utakmice Čelika protiv Slobode.
 
Cilj novog statuta je da klubu omogući stabilne temelje za izlazak iz krize te uspostavi samoodrživ sistem modernog kluba, koji njeguje svoju tradiciju, ali bazira poslovanje na transparentnosti, demokratičnosti i dostupnosti svim svojim članovima.

-Prateći aktuelne reformske procese u bosansko-hercegovačkom fudbalu/nogometu, prijedlog novog statuta postavlja jedan novi sistem rada u NK Čelik Zenica, gdje bi svi članovi kluba, kao članovi Skupštine, tj. najvišeg klupskog organizacionog tijela, učestvovali u odlučivanju po socios, tj. članskom modelu, koji se uglavnom primjenjuje u Njemačkoj, Španiji, Švedskoj i Portugalu.
 
Također, novi statut postavlja i sistem investiranja u klub putem prodaje upravljačkih prava, ukoliko bi se članovi kluba odlučili na to. Na stranici www.zacelik.org posjetioci mogu pronaći analizu trenutnog stanja i problematike u klubu, trenutni statut, ali i prijedlog mogućih rješenja kao i prijedlog novog statuta kluba. Članovi ove grupe će, uz podršku Čelikovih navijača, "Robijaša 1988 Zenica", nastaviti promociju ove inicijative prema NK Čelik Zenica te široj javnosti zastupajući transparentnost, demokratizaciju i dostupnost u zeničkom premijerligašu, u nadi da će Skupština kluba usvojiti ovaj novi statut- ističu u saopćenju za javnost iz ovog udruženja.