BIH

GRAČANICA Bura među RVI i demobilisanim borcima

Pominju se i radikalne mjere

H.ČALIĆ

4.3.2015

Nakon nedavne sjednice OV-a Gračanica saopšteno je da rad naplatne službe parking mjesta pod svoje okrilje moglo uzeti JP "Komus" te od tada traje prava bura među RVI i demobilisanim borcima, a pominju se i radikalne mjere.

Formirano preduzeće

Naime, još 2002. godine, kada je OV-e Gračanice upravljanje, korištenje i naplatu na pakrinzima dodijelilo ORVI-a, 1.jula iste godine formirano je "ORVI-Komerc" koje je zaposlilo dvanaest RVI i demobilisanih boraca i od tada ovo preduzeće funkcioniše, a 12 porodica je riješilo egzistenciju.

Istina, problema u svemu ovome je bilo, sada općina nastoji, onako kako je to riješeno u svim susjednim općinama, da se probem parkiranja koliko-toliko sanira.

- Znamo da je problem parkiranja veliki, da je općina nabavila i ugradila osam parkomata i svi smo za to da ova oblast efikasnije riješi, jer to opravdano traže nezadovoljni građani. No, mi ni za živu glavu nećemo dozvoliti da parkinzi pripadnu "Komusu". Mi ćemo sa općinom potpisati koncesioni ugovor kako bi naših 12 ljudi, sve siromašni RVI i demobilisani borci, ne bi ostali na ulici. Nisu to zaslužili - kazali su za "Avaz" Admir Gazibegović predsjednik ORVI i Refik Alić direktor "ORVI-Comerc".

Kvalitetno rade

Istakli su kako je do sada na upravljanju i održavanju parkinga radilo dvanaest ratnih vojnih invalida i demobilisani borci, invalidnosti 20-60 posto koji žive od invalidnenine koja iznosi u prosjeku od oko 40 maraka, i da bi gubljenjem ovog posla ostali na ulici.

Ugradnjom parkomata, korištenje parkinga bi se efikasnije riješilo, ali se oni koju su ovu zemlju branili i odrbanili pitaju, zbog čega je ovaj posao neko namjeravao dati drugome, kada to borci mogu i hoće kvalitetno raditi.