BIH

Radnici „Unisa“ očekuju da čuju kakva je sudbina fabrike

Novo okupljanje radnika u Derventi

Autor:N.S.

4.3.2015

U Fabrici cijevi „Unis“ Derventa za sutra je najavljeno novo okupljanje radnika,  prema ranijoj Odluci Štrajkačkog odbora od 17. februara, kada je zaustavljen generalni štrajk iz razloga što je poslodavac ispunio dio traženih zatjeva, potvrđeno danas  iz štrajkačkog odbora.

„ Ostavili smo poslodavcu vremena da može kontaktirati određene institucije Republike Srpske oko  deblokade računa fabrike, ali i obezbijeđenja obrtanih sredstava za početak proizvodnje. Očekujemo da sutra(četvrtak) na sastanku dobijemo detaljnije informacije o aktivnostima koje su urađene u proteklom vremenu“ kažu u štrajkačkom odboru. 

Radnici „Unisa“ podsjećaju da je generalni direktor fabrike i uprava obezbijedili isplatu polovine decembarske plate iz 2013. godine za dio radnika kojima nisu isplaćene, zatim je isplaćena  januarska plata iz 2014. godine, a stigla je pisana odluka većinskog vlasnika kapitala, kompanije "Balkan stil", o namjeri da se nastavi proizvodnja.

„ To je bio dio zahtjeva koje smo tražili da se ispune kako bi odustali od generalnog štrajka, a u svemu smo željeli da čujemo i mišljenje većinskog vlasnika“ kažu radnici.

"Organi `Balkan stila` donijeli su odluku da se `Unisu` izađe u susret i pomogne oko otpočinjanja proizvodnje. `Balkan stil` će obezbijediti tri puta po dva miliona evra za pokretanje mjesečnog ciklusa proizvodnje na nivou od pet tona. Nakon tromjesečnog ciklusa, prema Vašem zahtjevu, Unis bi trebao da samostalno nastavi kupovinu repromaterijala i finansiranje proizvodnje", navedeno je u dopisu kompanije "Balkan stil", koju je potpisao predsjednik Goran Tomić.

U istom dopisu iz "Balkan stila" se navodi mogućnost nove pomoći "Unisu" oko nabavke sirovina za proizvodnju, ukoliko se odluče na povećanje mjesečne proizvodnje, te će uprava razmotriti mogućnost dokapitalizacije fabrike tek nakon uspostavljanja "regularne i kontinuirane proizvodnje".

Okupljanje radnika u fabrici je zakazano za četvrtak sa početkom u 10,00 časova, a radnici očekuju obraćanje generalnog direktora, ali i predsjednika Granskog sindikata metalne indistrije i rudarstva Tane Peulića, koji je najavio dolazak u fabriku.