BIH

Sindikat traži da poslanici TK vrate uvećane plaće za januar

Obećali da će promijeniti odluku

A. A.

4.3.2015

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja TK zahtijeva od poslanika u Skupštini TK da vrate plaće za januar 2015. koje su im isplaćene po uvećanoj osnovici, koju su sami sebi izglasali.

Podsjećamo, Administrativna komisija, čiji su članovi predstavnici svake političke partije u Skupštini, izglasala je odluku o uvećanju osnovice za obračun plaće od 20 posto u odnosu na prosječnu plaću u Federaciji BiH.

-Najoštrije osuđujemo povećanje primanja poslanika u Skupštini TK za 20 posto, te ovaj potez smatramo neprimjerenim i bahatim, imajući u vidu situaciju u kojoj se stalno potencira na uštedama. Delegati Kantonalne konferencije Sindikata zahtijevaju od Skupštine da bez odlaganja stavi van snage odluku o povećanju primanja poslanika, a od Vlade TK da Skupštini po hitnoj proceduri uputi Zakon o plaćama i naknadama izabranih i imenovanih dužnosnika na usvajanje, kojim bi se, između ostalog, ograničila primanja poslanika u Skupštini TK i ukinuo profesionalni angažman-naveli su iz Sindikata, uz zahtjev o vraćanju sredstava.

Nismo uspjeli saznati da li će poslanici postupiti po zahtjevu Sindikata, jer Senad Alić, predsjednik Skupštine koji je ujedno i predsjednik Komisije, nije odgovarao na naše pozive.

Iz Saveza za bolju budućnost TK, čiji je predstavnik također glasao za ovu odluku, kazali su da će tražiti njeno poništenje i novo glasanje.