REGION

RADIJACIJA CURI IZ REAKTORA KRŠKO Oštećena je najmanje jedna palica s uranom, ali nema rizika

Zajednička nuklearka Slovenije i Hrvatske

(M. C. )

4.3.2015

Provjerom kvalitete nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani Krško (NEK) prošli je mjesec utvrđeno oštećenje najmanje jedne od preko 28.000 gorivih palica koliko ih ima u reaktoru, no uprava garantuje da postrojenje radi normalno i punim kapacitetom, objavljeno je u srijedu, prenosi jutarnji.hr..

Rad nuklearke siguran je i NEK radi punim kapacitetom, a zbog utvrđenog oštećenja nije bilo nikakvih utjecaja na okoliš, potvrdio je u srijedu direktor nuklearke Stane Rožman.

U saopštenju za javnost to je potvrdio i tehnički direktor nuklearke Predrag Širola.

- Procjenjujemo da je oštećena najmanje jedna goriva palica, a 121 gorivi element u reaktorskoj jezgri sadrži više od 28.000 gorivih palica, rekao je Širola.

- Elektrana radi sigurno i punom snagom s obzirom na to da nađeno odstupanje ne znači dodatan rizik za okolinu te nema nikakav utjecaj na sigurnost rada, rekao je.

Goriva palica metalna je cjevčica s promjerom od oko jednog centimetra. U nju su složene tablete od urana. Ako takva palica ne dihtuje dobro, radioaktivne tvari prelaze u vodu primarnoga kruga. Upravo mjerenjima povećane koncentracije radioaktivnosti u sistemu za čišćenje primarnoga kruga može se pravovremeno otkriti pojava oštećenja.

Nađeno odstupanje ne znači dodatni rizik, a dobro stanje nuklearnog goriva u najvećem dijelu sadašnjeg gorivog ciklusa rezultat je brižno izvedenih preventivnih pregleda prilikom remonta 2013. godine, kazao je Širola.

Dodao je da nuklearka već 15 mjeseci sadašnjeg ciklusa radi stabilno i sigurno.