CRNA HRONIKA

Smajina smrt nije uznemirila očuha

Nastavljeno suđenje za monstruozno ubistvo troipogodišnjaka

Autor:Am. KOVAČ

4.3.2015

Svjedočenjem Jasmina Hodžića, Alena Bibuljice i Ferhata Salkovića, svjedoka odbrane, jučer je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, nastavljeno suđenje Salihu Arnautoviću (29) te Eni (25), Muniri (62) i Emiru Lipi (57), optuženima za smrt dječaka Smaje Ćesira iz Hadžića, koji je imao tri i po godine kada je, 25. februara prošle godine, monstruozno ubijen.

Intimni odnosi

Hodžić je kazao da je Enu upoznao ispred jednog kafića te da je sjela za njegov sto.

- Ja sam je upoznao s Arnautovićem, a jednom ili dva puta sam i ja s njom imao intimne odnose. Kasnije sam često viđao njih dvoje zajedno. Bili su nasmijani. Arnautović mi je jednom ispričao da ona ima dvoje djece, iako je prvo tvrdila da nisu njena, nego od njenog brata - kazao je Hodžić.

Bibuljica, koji živi u Miševićima, oženjen je Arnautovićevom sestrom.

smajo-cesir

Foto: Arhiva (Smajo Ćesir: Nasmrt pretučen)

- Arnautović je često dolazio kod mene, pomagao mi kada sam imao nešto uraditi. Ena je bila dva puta s njim kod mene, jednom s kćerkom, a drugi put sa sinom. Kada su dolazili, zadržali bi se otprilike po sat. Na djeci nisam ništa čudno primijetio osim kada je Smajo imao gips na ruci. Ena je tada rekla da su pali i da je on slomio ruku. Sve ostalo mi je izgledalo normalno - kazao je Bibuljica.

On je dodao da je u kući Lipa u Hadžićima bio sam jedanput.

- Enin otac je tada bio pijan i galamio je. Nije mi se svidjelo biti tu, tako da sam nakon sat sa suprugom otišao. Znam da je Arnautović kupovao djeci čokolade, sokove i slično - ustvrdio je Bibuljica.

Dolazak policije

On je kazao i da je Arnautović kod njih u kuću dolazio na dan kada je Smajo ubijen.

- Ja sam tada došao s posla i zatekao ga. Popili smo kafu i on je otišao. Izgledao mi je normalno, kao i uvijek. Nije bio uznemiren. Kada je otišao, došla je policija koja ga je tražila - kazao je Bibuljica.

Salković je u posljednjih četiri-pet godina često radio s Arnautovićem.

- Nakon ubistva Smaje krenuli smo za Kakanj i kazao mi je: "Sad će doći policija da me uhapsi." Rekao mi je da Smajo umro i da mu je davao vještačko disanje - kazao je Salković te dodao da više detalja tog dana Arnautović o smrti dječaka nije kazao.

Neredno ročište zakazano je za 17. mart, kada bi svoj iskaz trebali dati optuženi Ena, Munira i Emir Lipa.

Udarci šakama i remenom

Dječak Smajo Ćesir ubijen je 25. februara prošle godine. Očuh i majka pojačali su tog dana muziku na tranzistoru u sobi, a potom, prema optužnici, šakama i remenom s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Dječak je i prije toga zlostavljan.

Majka Ena i očuh Salih, prema optužnici, terete se za ubistvo dječaka, a nana i djed za krivično djelo nasilje u porodici i nanošenje lakših tjelesnih povreda. Očuh se tereti i za krivično djelo zapostavljanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetnika, a majka Ena i za nasilje u porodici i nanošenje lakših tjelesnih povreda.