CRNA HRONIKA

Sutkinja ponovo naredila privođenje Šejle Turković

Supruga vođe zločinačke organizacije nije došla na ročište

A. KAPO

4.3.2015

U Općinskom sudu u Sarajevu jučer je ponovo odgođeno suđenje Šejli Turković, supruzi vođe zločinačke organizacije Zijada Turkovića, koja se tereti za ugrožavanje sigurnosti sarajevskog advokata Izeta Baždarevića.

Novo ročište

Sutkinja Murtezić, nakon što je konstatirala prisustvo tužiteljice Suade Pašić te oštećenog Baždarevića, naredila je sudskim policajcima KS privođenje Šejle Turković na naredni pretres zakazan za 17. mart. Također, zatražila je da se njen advokat Fahrija Karkin pismenim putem izjasni o razlozima nedolaska na ročište.
 
I oštećeni Baždarević jučer je negodovao zbog nepojavljivanja optužene Turković.

- Ne znam zbog čega me uopće ponovo pozivaju na ročište kada sam već dao izjavu na sve okolnosti - kratko je kazao za ''Dnevni avaz'' advokat Baždarević.

Umjesto ispred Općinskog suda, jučer je naš fotoreporter Šejjlu Turković uslikao ispred Suda BiH.

Podsjećamo, Šejla Turković optužnicom se tereti da je 23. septembra 2011. godine u Sudu BiH prišla advokatu Baždareviću, koji je stajao ispred sudnice, te mu se povišenim tonom obratila govoreći da je zločinac, optužujući ga da je nagovarao svjedoke da svjedoče protiv njenog muža. Baždarević je u predmetu koji se vodio protiv Turkovića i njegovih saučesnika zastupao optuženog Hajrudina Memovića, koji je uklanjao tragove nakon ubistva Mithata Mekića i njegove nevjenčane supruge Lusije Salas-Kortez, koja je bila trudna.

Prijetnje ubistvom

Memović je s Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice i osuđen je na pet godina zatvora, ali je pristao u sudnici svjedočiti o Turkovićevim zlodjelima, što je i učinio.

Nadalje se u optužnici navodi da je prijetnje Šejle Turković da će mu se osvetiti te ubiti njega i njegovu porodicu advokat Baždarević shvatio ozbiljno, što je kod njega izazvalo osjećaj straha i lične ugroženosti.

Kantonalni sud u Sarajevu ranije je ukinuo prvostepenu presudu Općinskog suda kojom je Šejla Turković bila oslobođena optužbi. Predmet je tako vraćen na ponovno suđenje.

Zika joj diktirao tekstove

Tokom prvostepenog postupka vođi i pripadnicima zloglasnog klana Zijada Turkovića Sud BiH utvrdio je da je u Mercedesu ML (A05-E-194) Šejle Turković pronađen DNK materijal Zikine dvije brutalno likvidirane žrtve, da se u njenom stanu na Grbavici miješao heroin, a da je ona vodila evidenciju o dilanju droge i brojila novac.

zijad-turkovic-24

Foto: Arhiva (Turković: Vođa grupe)

Tokom istrage teških zločina Turković i Kalender diktirali su tekstove Šejli da bi za sve optužili Darka Eleza. Između njih dvojice zbog toga je nastao sukob pa je Turković pokušao likvidirati Anesa Kurbegovića, Dragana Perišića Bejbija i Mensura Aljičevića. Podmuklost bračnog para Turković došla je do izražaja kada su otišli u Kantonalno tužilaštvo da bi “pomogli” u istrazi. Tužilaštvo je u drugostepenom postupku ponovo zatražilo da se od Turkovićeve supruge Šejle oduzme 47.755 KM stečenih izvršenjem krivičnih djela, a za koje je Sud već ranije obustavio izvršenje finansijskih transakcija.