BIH

Gradom hara bijela kuga!

Mladi se masovno odlučuju na samo jedno dijete

Z. Karamović

4.3.2015

Posljednjih nekoliko dana na porodilištima Klinike za ginekologiju i akušerstvo (GAK) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ dnevno su rođene po jedna, dvije ili maksimalno tri bebe. Za grad, odnosno Kanton, u kojem živi oko pola miliona stanovnika, to je, prema tvrdnjama statističara, vrlo malo.

Potpuni nestanak

Univerzitetski profesor statistike Hasan Zolić kazao je za “Avaz” da je u KS, ali i cijeloj državi bijela kuga “pustila korijen”.

- U Sarajevu se posljedice bijele kuge osjete posebno u posljednje tri godine. Najmanje rađaju mladi iz općina Stari Grad, Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo, dok periferne općine bilježe veći natalitet. To na određen način pravi balans i spašava nas od potpunog nestanka - rekao je Zolić.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je jučer i prekjučer u KS rođena samo po jedna beba. Ekipa „Avaza“ posjetila je GAK, gdje nam je jedna od babica kazala da su ovakvi slučajevi vrlo rijetki.

Glavna sestra ove klinike Kanita Jaganjac i odgovorna sestra iz porođajne sale Mirsada Lalić rekle su nam da svi podaci u proteklih 20 godina ukazuju na to da je godišnji prosjek rođenja novorođenčadi na Klinici oko 3.500.

jaganjac-i-lalic

Foto: F. Fočo (Jaganjac i Lalić: Teška ekonomska situacija)

- Radim deset godina ovdje i većina žena s kojima sam se susretala odlučila se za jednog potomka. Razlozi su teška finansijska situacija i nesigurnost u sistem u kojem živimo. Rijetki se odlučuju na rađanje - kazala je Jaganjac.

Prema riječima Lalić, na GAK-u je prije agresije na BiH godišnje bilo oko 10.000 novorođenčadi. Međutim, nakon nemilih dešavanja i teške ekonomske situacije, taj broj je smanjen za 6.500.

Pad nataliteta

Posljednjih nekoliko godina u prosjeku se dnevno rodi osam beba, a za 38 godina, koliko se Lalić bavi ovim poslom, kaže, nije se desio dan bez poroda.

- Većina mladih parova odlučuje se za jedno dijete. U naše vrijeme nije se razmišljalo o finansijama i bolje se živjelo. Najupečatljiviji pad nataliteta bilježi se u posljednje dvije godine - kazala je Lalić.

Brojke

  • 2010. - 2.965
  • 2011. - 3.252
  • 2012. - 3.064
  • 2013. - 3.772
  • 2014. - 3.400

Povećan broj abortusa

Drastičnom padu nataliteta doprinosi, kako nam je potvrdila sestrica Lalić, sve veći broj namjernih abortusa.

- Za razliku od poroda, broj namjernih prekida trudnoće stalno raste. Problem je i u tome što su žene manje hrabre, a sve zbog vremena u kojem živimo, jer mnoge dobivaju neistinite informacije putem interneta - rekla je Lalić.