BIH

Ko stoji iza El-Šidijevih miliona?

Lanac offshore kompanija zameo tragove stvarnog investitora

F. K. - M. Aš.

4.3.2015

Iza milionskih ulaganja kontroverznog saudijskog investitora Sulejmana el-Šidija, prijatelja i poslovnog partnera Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA, krije se zamršena shema offshore kompanija i banaka, od BiH, preko Saudijske Arabije, Kajmanskih otoka, pa do Bahreina, čiji je cilj skrivanje stvarnog porijekla novca, otkriva "Dnevni avaz".

2

Foto: Avaz (Faksimil podataka Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa 2009.: Novac došao u BiH iz Rijada)

Zvanični podaci pokazuju da stotine miliona KM uloženih u „Sarajevo City Center“, „Bristol“, „Poljine Hills“, kupovinu zgrade „Šipada“, prema svemu sudeći, ne pripadaju El-Šidiju, koji je, kako tvrde upućeni, samo paravan u ovim mutnim poslovima.  

Mizeran iznos

Tome u prilog govore zvanični podaci Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH o stranim ulaganjima u našu zemlju. Prema izvještaju o stranim ulaganjima u 2009., kompanija "Al Shiddi Trading Est" iz Rijada te godine uložila je 4,6 miliona KM u sarajevski „Bristol“ i tri miliona KM u "Magros Veletrgovinu". I „Bristol“ i „Magros“ nešto ranije kupio je El-Šidi, vlasnik kompanije "Al Shiddi Trading Est" iz Rijada.

No, čini se da se te 2009. godine i završavaju ulaganja El-Šidija u BiH, odnosno „Sarajevo City Center“, koji gradi putem „Magrosa“, a u koji, na osnovu kupoprodajnog ugovora, mora uložiti 117.360.000 maraka. Ovu, nekada državnu kompaniju, a time i atraktivnu lokaciju na Marindvoru, u centru Sarajeva, kupio je za mizerna dva miliona KM.  

1

Foto: Avaz (Faksimil podataka Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za 2011.: Novac došao u BiH s Kajmanskih otoka)  

Nakon ove 2009. godine praktično je bila zaustavljena gradnja SCC-a te su zbog toga probili sve rokove za završetak radova. Tada se špekuliralo da je El-Šidi i bankrotirao te da je upitan nastavak ovog projekta. No, radovi na objektu iznenada su intenzivirani 2011. godine, što koincidira i s novim ulaganjem u SCC.

Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa otkriva da dolazi do obrata u investiranju, odnosno da novac za gradnju SCC-a više ne dolazi iz Rijada, nego s Kajmanskih otoka - oaze za offshore kompanije. Naime, 2011. godine kompanija  „Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd“, registrirana na Kajmanskim otocima, na račune „Al-Shiddi Internationala“, jedne u nizu firmi koje kontrolira El-Šidi i putem koje gradi SCC, uplatila je 39.119.100 KM.

Tajni računi

Kako saznajemo, kompanija „Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd“ na Kajmanskim otocima registrirana je 21. februara 2011., uoči same transakcije novca u BiH.
Indikativno je i da je “Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd“ vlasnik 28,31 posto „Magros Veletrgovine“. Istovremeno, vlasnik ove kajmanske kompanije je „Istethmary Sarajevo City Center-I Ltd“, koji je, također, registriran na ovim egzotičnim otocima, a osnovala ga je „International Investment banka“ iz Bahreina.

Ko je vlasnik kapitala u ovoj investicionoj banci, koji se preko Kajmanskih otoka ubacuje u bh. finansijske tokove, vjerovatno će saznati istražni organi. Postoji, naime, dovoljno argumenata za pokretanje istrage o, prema svemu sudeći, velikoj privatizacijskoj aferi, koja se provodi, ustvari, novcem stranih donatora tokom agresije na BiH namijenjenim odbrani zemlje, s koji je završio na tajnim računima širom svijeta.

Izvlačenje novca

Tarik Kurbegović, ekonomski stručnjak, kaže za “Avaz” da se offshore kompanije otvaraju kako bi pojedinci ostvarili porezne olakšice. Osnivanje offshore kompanija samo po sebi nije kršenje zakona, tvrdi on.

tarik-kurbegovic

Foto: Arhiva (Kurbegović: Osnivanje offshore kompanija nije kršenje zakona)

- Drugo je pitanje koriste li se offshore kompanije da bi se izvlačio novac, ili se za te svrhe koriste lica koja se pojavljuju u toj kompaniji - kaže Kurbegović.