BIH

Zakonom o doprinosima neće biti smanjene plate i penzije

Narodna skupština Republike Srpske

M. KEBIĆ

4.3.2015

15:40 Tokom rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima u RS, ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da se njime neće smanjiti plate i penzije već doprinosi, pojašnjavajući da su efekti promjena koje je Vlada RS uvela početkom 2014. godine u privredi na godišnjem nivou za posladvce koji imaju prosječnu platu od 600 maraka u realnom sektoru takve da na godišnjem nivou uštedi oko 200.000 maraka.

On je naglasio da je vlada opedjeljena za mijenjanje odnosa između direktnih i indirektnih poreza navodeći da su to uradile sve zemlje u Evropi koju su uvele sitem fikalne konsolidacije.

Šef poslaničkog kluba DNS-a Spomenka Stevanović smatra da ovaj Nacrt zakona donosi rasterećenje privrede, ali da istovremeno predviđa smanjenje sredstava za određene fondove zbog čega vlada treba da nađe alternativne načine punjenja budžeta. Apelovala je i na suzbijanje rada na crno i sive ekonomije.

Nema alternativnih izvora

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica smatra da je dobro što se o reformskim zakonima raspravlja u formi nacrta, ako se to uporedi sa nekom ranijom situacijom kada su ovi zakoni usvajani po hitnom postupku.

Poslanik SNSD-a, Dušica Savić rekla je da često mijenjanje zakona predstavlja znak odgovornosti vlasti RS i pozvala SDS da ne bježi od preuzimanja odgovornosti s obzirom da čini skupštinsku većinu na nivou BiH.

Poslanik NDP-a, Krsto Jandrić upozorio je na to da li će se moći očuvati zdravstveni sistem RS s obzirom na predviđeno smanjenje stope za zdravstvo u visini od jedan posto.

Šef poslaničkog Kluba PDP-a Branislav Borenović rekao je da ne prihvata ovakva rješenja s obzirom da vlada nije našla alternativne izvore iz kojih će nadoknaditi previđena umanjenja.

- Za nas nije rješenje kada se kaže hajemo usvojiti ovaj set zakona pa ćemo kasnije ići s inicijativom uvođenja diferencirane stope PDV-a, zbog čega će to opet u krajnjem ishodu biti namet na teret građana, rekao je Borenović.

Vlada RS računa na poslovnu zajednicu

U daljoj polemici, poslanici su se često doticali jutrošnje sporne situacije u vezi sa promjenom stava članova odbora za praćenje stanja u oblasti Fonda PIO, koji su prvobitno glasali da se ovaj zakon povuče iz skupštinske procedure, a potom promijenili odluku.

Govedarica je u jednom trenutku izazvao salvu negodovanja kolega u skupštinskim klupama kao i predsjednika NS RS, Nedeljka Čubrilovića, prozivajući zbog predsjednika Udruženja penzionera RS, Radeta Rakulja. Poslanici su negodovali su na prozivke s obzirom da je Goveracia prozvao Rakulja u vrijeme dok je on odsutan sa sjednice.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković, replicirajući Govedarici, rekao je da su se poslanici opozicije u resornom odboru mogli pridružiti prvom glasanju i oboriti ovaj zakon, ali to nisu učinili na prvoj, a ni na drugoj sjednici odbora, s obzirom da su bili suzdržani.

- Niste ni smjeli ni htjeli ovo oboriti jer biste morali izaći pred poslovnu zajednicu i objasniti im zašto ste to uradili. Hajdemo pitati poslovnu zajednicu da li su protiv ovog zakona. U nominalnom smislu to pojedinačnim preduzećima ne znači puno, ali znači da je ovo prvi korak u kojem vlada računa na njih jer RS počiva na njihovim plećima, rekao je Višković.

U toku je redovna pauza.

14:15 Narodni poslanik SNSD-a, Vanja Bajić, pojašnjavajući nacrt zakona i izmjeni i dopuni zakona o doprinosima, rekao je da je dogovoreno smanjenje stope poreskog opterećenja u visini od 1,4 posto.

Time će doći do pada prihoda u fondovima u ukupnom iznosu od 72,4 miliona maraka. Od toga manje će prihodovati Fond zdravstvenog osiguranja za 43,3 miliona, Fond dječje zaštite za 4,5 miliona, Zavod za zapošljavanje 11,1 milion i Fond PIO 13,4 miliona maraka zbog smanjenja bruto plate.

- Prema tome kada se sve to sagleda, zbirne stope doprinosa u realnom sektoru ostajaće 53 miliona KM, što se može iskoristiti za povećanje zaposlenosti i nove investicije. Samim time vidimo koliki je to iznos za RS dok za poslodavce koji imaju manji broj zaposlenih neće mnogo šta doprinijeti na kraju godinu. Međutim male promjene dovode do toga da imam generalno velike promjene. Što znači da će 53 miliona biti iskorišćeni za nove investicije i zapošljavanje. Zbog povećanja neoporezivog djela toplog obroka, pored gore navedenih smanjenja koje sam maloprije detaljno isticao, dodatni iznos koji će izostati u malim budžetskim fondovima je oko 2,2 miliona KM. Ovdje bi iskoristio priliku da napomenem zbirne stope doprinosa na bruto plate u okolini. RS je u 2014. godini imala 33 posto, sada će to biti 31,4. U FBiH to iznosi 51,6, Srbija 37,8 posto i Hrvatska 37,2 posto, i CG 34 posto. Znači mi smo trenutno sada najpovoljniji u regionu po tom pitanju, rekao je Bajić.

13:55 Narodni poslanik Ilija Stevančevič odbacio je optužbe da je pod pritiskom promijenio odluku da nacrt zakona o doprinosima ostane na dnevnom redu posebne sjednicu NS RS, nakon što je prvobitno glasao za njegovo povlačenje iz skupštinske procedure.

- Niko nije vršio pritisak na odbor i odluka je donesena samosvjesno. Zakon treba da ide u javnu raspravu. Fondu PIO će nedostajati od 15 do 20 miliona maraka, a sadašnji dug je veći od 50 miliona KM. Ovime se dodatno otežava sektor zdravstva i ne vidim kako će ovako stanje u zdravstvu biti riješeno. Ako Vlada misli da dobar put onaj na kojem se smanjuju doprinosi, a dižu krediti, onda moram da kažem da neću podržati takav stav. Zašto niko ne govori o ljudima koji rade na crno, zašto niko ne rješava njihov problem? Rade Rakulj je vjerovatno razgovarao sa članovima Odbora. Ako jeste, vjerovatno im je rekao da je to novi udar na penzionerski džep i to džep koji je najsiromašniji u regionu. Odbor je donio zaključak da uputimo zahtjev Vladi RS da što prije održi vanrednu sjednicu na kojoj će razmatrati isključivo teško stanje u oblasti penzionog osiguranja, rekao je Stevančević.

Potpredsjednik NS RS, Nenad Stevandić i šef poslaničkog Kluba PDP-a, Branislav Borenović rekli su da su predstavnici penzionera u resornom odboru mišljenje promijenili za samo 15 minuta, a to su pravdali nesuvislim obrazloženjima da ih je neko nazvao i u to ubijedio.

nsrs-mart-2015-foto-m-dragojlovic-006

Posebna sjednica Narodne skupštine RS o setu reformskih zakona Vlade RS, prekinuta je polusatnom pauzom po zahtjevu šefa kluba poslanika PDP-a Branislava Borenovića.

On je zatražio izvještaj o promjeni odluke članova skupštinskog Odbora za praćenje stanja u oblasti Fonda PIO, koji su samo u roku 15 minuta promijenili svoju odluku, nakon što su uoči početka sjednice glasali da se iz skupštinske procedure skine Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

Naime, riječ o tome da su predstavnici penzionera u resornom odboru, narodni poslanik Ilija Stevančević, predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj i Predsjednik prijedorskog Udruženja penzionera Slobodan Brdar prvobitno zatražili da se pmenuti zakon izbaci iz skupštinske procedure, a potom je hitno održana nova sjednica odbora na kojoj su promijenili svoju odluku uz obrazloženje da ih je neko nazvao i ubijedio da promijenu mišljenje.

Stevandić: U RS izvršna vlast komanduje vrhovnoj zakonodavnoj

 

Potpredsjednik NS RS, Nenad Stevandić rekao je ovo svjevrsni skandal u kome je neprimjereno da vlada na nedokučiv i neprimjeren način političkim pritiscima mijenja odluke skupštinskih odbora tako što je neko zvao članove odbora koji u roku od 15 minuta različito glasaju.

-  Ovo je znak da ova vlada rukovodi Narodnom skupštinom i njenim tijelima, a ne onako kako bi trebalo da NS RS komanduje Vladi RS. Piramida vlasti i vrijednosti ovdje je okrenuta naopako. Izvršna vlast komanduje zakonodavnoj, zakonodavna sluša izvršnu. To se do sad nije deševalo ili se dešavalo u manjem obimu, a ovo je jedna packa i sramota. Zamoliću predstavnike vladajuće većine da se korektnije odnose prema nama poslanicima jer mi nismo taoci njihovih kombinacija i pritisaka na članove odbora i da malo bolje prirpeme sjednice kako javnost ne bi vidjela da je ovdje vlada ta koja komanduje skupštini, što je po ustavu nemoguće, rekao je Stevandić.

Borenović: Neprihvatljiva je ovakva vrsta nasilja u skupštini

 

Borenović je istakao da su pomenuti predstavnici penzionerske populacije ovim činom pokazali da im uopšte nije stalo do penzionera.

-Na prvoj sjednici su govorili kako je interes penzionera da ne prođe Nacrt zakona o doprinosima, kako im je dosta više Vlade RS i ministra finansija koji radi protiv penzionera da bi nakon 15 minuta promjenili mišljenje, i uz njegovo prisustvo, malo se tresući rukama i tijelom podržali zakon kojim su unijeli pometnju u skupštinsku proceduru pod određenim pritiskom. Neprihvatljivo je da skupštinska većina i vladajuća koalicija prihvati takvu vrstu nasilja u NS RS, koja je po meni je nezabilježena. Pitam se jesmo li mi ovdje cirkus ili NS RS u kojoj se mora poštovati odluka koja je donesena, rekao je Borenović.

Zasijedanje je nastavljeno nakon izjašnjenja većine poslanika da nije došlo do povrede poslovnika, a dnevni red je usvojen u izmijenjenom obliku tako što je prva tačka koja se odnosi na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, prebačena na zadnju, odnosno 14. tačku dnevnog reda.