BIH

Dva brata i sestre Sinanović bore se na ratištu u Siriji!

Najstariji brat Armin uzalud ih pokušavao odgovoriti

Autor:A. NUHANOVIĆ

4.3.2015

Prije tri mjeseca iz sarajevskog naselja Butmir na ratište u Siriji otišla su dvojica braće i dvije sestre Armina Sinanovića. Zabrinutom Arminu, koji sada sam živi u ovom naselju, javili su se tek nekoliko dana kasnije, putem interneta.

Prekinut kontakt

Više to nisu bili samo njegovi braća i sestre, već vojnici terorističke Islamske države u Siriji. Armin se još nije složio s njihovom odlukom da napuste dom i odu u tuđi rat. To im je i pokazivao dok su se čuli putem interneta, nadajući se da će se kući vratiti.

Kako tvrde komšije, s Arminom brat Aldin, sestre koje komšije znaju pod nadimcima Mina i Gaga te drugi brat kojem ne znaju ime već duže vrijeme nemaju komunikaciju. S njihovim odlaskom u Siriju još se nije pomirio ni amidža Izet. Teško mu je palo, jer je sa suprugom Hajrom odgajao djecu svog brata, nakon što su kao mali ostali bez majke.

- To su bila djeca za primjer. Naravno da moja porodica strahuje za njihov život. Teško mi je pričati o tome, ne znam šta im se desilo. Ne mogu razumjeti zašto su to učinili - kazao nam je Izet, kojeg smo zatekli u dvorištu kuće u kojoj su živjeli.

Suze u Izetovim očima govorile su sve.

- Nije mi ni do kakve priče. Razumijete me. Pogotovo sada. Mislim da se ništa za njih više ne može učiniti, zato i ne želim pričati o tome. Da su prije svi reagirali, možda se nešto i moglo za njih uraditi, sada je kasno. Teško je - kaže Izet.

Iako svi u ovom naselju znaju za njihov odlazak, malo ko je jučer bio raspoložen za priču. Njihove komšije s kojima smo razgovarali, a koji nisu željeli da im se spominju imena, kažu da su vrbovani, jer su "preko noći otišli".

Fini i ljubazni

Kako kaže, zna samo da su se Arminove sestre udale za borce IS-a i sada tamo s njima idu na ratišta.

- Bijeda ih je natjerala da odu iz BiH. Čujem da su s Arminom prekinuli svaki kontakt prije dva mjeseca. Ništa niko o njima ne zna. Nadamo se da su dobro i zdravo i da će se vratiti. Njihov najstariji brat pokušao ih je izvući iz toga, ali ima već neko vrijeme da mu se ne javljaju. Kao komšije bili su vrlo fini, ljubazni. Nisu bili problematični. Čula sam da su gledali mnogo snimaka na YouTubeu i da su ovdje u Sarajevu išli na predavanja kod vehabija. Potom su otišli u taj džihad - priča ova komšinica.

Jučer smo i s Arminom pokušali pričati, ali ga nismo zatekli u kući.

Pričali samo o Šerijatu i džihadu

- Mina i Gaga hidžab su počele nositi prije dvije godine, promijenile su i svoje ponašanje. Od tada su samo pričale o Šerijatu i džihadu. Dvojica njihove braće također su s njima na tom ratištu. Kako su bili povučeni, znam im samo nadimke, a jednom mladiću ne znam ni ime - kazala nam je jedna od komšinica.