GLOBUS

U Los Angelesu protesti zbog ubistva beskućnika

Demonstranti se okupili ispred sjedišta policije

Fena

4.3.2015

Na desetine ljudi izašlo je na ulice Los Angelesa, tražeći pravdu i osuđujući ubistvo beskućnika kog su ubili policajci jer je jednom od njih, navodno, pokušao da otme pištolj.

Demonstranti su se okupili ispred sjedišta policije Los Angelesa protestirajući zbog ubistva koje se desilo u nedjelju i koje je najnovije u nizu ubistava Afroamerikanaca za šta je odgovorna policija.

List Los Angeles Times je, pozivajući se na policijske izvještaje, naveo da je ubijen 39-godišnji Carli Satarmina Robinet, koji je bio osuđen zbog oružane pljačke prije 15 godina, prenijela je agencija AFP.

Bio je uhvaćen s 33.500 američkih dolara dok je namjeravao da pobjegne iz banke koju je opljačkao, a kasnije je vlastima rekao da je tim parama namjeravao da plati sate glume u pozorištu Beverly Hills, navodi list.

Oslobođen je u maju prošle godine, javlja LA Times.

Ubijen je poslije guranja s policijom u gradskoj oblasti koju naseljavaju beskućnici, Skid Row, a lokalno je bio poznat pod nadimkom "Afrika".

Šef policije Los Angelesa Charlie Beck, rekao je da je žrtva pokušala da otme pištolj jednom od četvorice policajaca koji su pokušavali da ga obuzdaju.

Na društvenim mrežama je objavljen snimak ubistva što je pokrenulo kritike na račun taktike policajaca.

-Hej, hej, ho, ho šef Beck mora da ide - uzvikivali su demonstranti ispred zgrade policije.

Steve Diaz, član grupe Akcione mreže Los Angelesa, pozvao je policijsku komisiju da procesuira policajce koji su bili uključeni u ubistvo.

Portparol isljedničke kancelarije okruga Los Angeles odbio je da objavi identitet žrtve i rekao je da je samo rodbina obaviještena, prenosi Tanjug.

On je dodao da će više detalja o uzroku smrti biti poznato nakon autopsije.