BIH

Valentina Stanišić optužena za nesavjestan rad u službi

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv službenice Direkcije za koordinaciju policijskih tijela

M.M.

4.3.2015

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja službenicu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Valentinu Stanišić (1976) sa Pala tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije.

Podsjećamo, u optužnici koju je protiv Stanišićeve podigao tužilac Odjela II Tužilaštva BiH se navodi da je ona, kao referent za nabavke - ekonom, izvršila ovjeru ispostavljenih faktura "CO farmus-komerc" Sarajevo, iako je znala da naručeni i fakturisani kancelarijski materijal nije isporučen.

Optužena se tereti da je kao uposlenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, na radnom mjestu referent za nabavke-ekonom, postupala protivno zakonu i utvrđenim procedurama i internim aktima, čime je počinjena šteta za budžet BiH u iznosu od 30 000 KM.

Tokom istrage u ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja Tužilaštva BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, čiji djelatnici  su otkrili i prijavili ovo kazneno djelo.

Optužena se tereti da je kao službena i odgovorna osoba u institucijama BiH svjesnim kršenjem propisa, propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavjesno postupila u vršenju dužnosti, pa je uslijed toga nastupila imovinska šteta čime je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi iz članka 224 stavak 2. u svezi sa stavkom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.