NOGOMET

Pogledajte ko su 10 najvećih "izdajnika" u svijetu nogometa

Velike zvijezde koji su preko noći od heroja postali persona non grata

(Al. Ti.)

4.3.2015

Ko se sve ne sjeća 2000. godine i prelaska Luisa Figa iz Barcelone u najvećeg rivala Real Madrid. Mediji u Španiji su ovaj transfer nazvali "najvećom izdajom", a ono što se dešavalo na prvoj utakmici između Barce i Reala, kada se Figo vratio na Nou Camp je historija.

U posljednjim sezonama je čini se postao trend prelaska glavnih zvijezda iz jednog u drugi rivalski klub.

Prelasci fudbalera iz jednog u drugi rivalski klub su nešto na šta smo godinama navikli da se dešava. Neki fudbaleri kroz to prođu bezbolno, kao recimo Andrea Pirlo, a neki postanu ”neprijatelj broj jedan” u svom bivšem klubu, mada mjesta nasilju nigdje nema.

Najviše prelazaka i rivalske klubove možemo videti u Engleskoj, a mi vam predstavljamo, a ovo su 10 najvećih "izdajnika" u svijetu nogometa u Evropi.

10. Villiam Gallas (Chelsea - Arsenal)

gallas-3

Bivši francuski fudbaler bio je jedan od najboljih defanzivaca u svoje vrijeme. Nosio je dres Chelseaja pet godina, a onda je najednom odlučio da napusti Stamford Bridge zbog, navodno, loše plate. Chelsea nije bio voljan da ga se odrekne, ali je Gallas svim silama želio u Arsenal, što se na kraju i desilo.

9. Cesc Fabregas (Arsenal - Chelsea)

fabregas-2

Ruku na srce Fabregas nije direktno prešao iz Arsenala u Chelsea, ali obzirom da je bio kapiten Arsenala dugo vremena, kada je ljetos prešao iz Barcelone u Chelsea, ujeo je za dušu sve fanove Arsenala. Cesc je osam godina nosio dres Arsenala, bio i njihov kapiten, ali je 2011. godine odlučio da se preseli u Barcu. Sada je jedan od najvažnijih igrača Chelseaja.

8. Mario Gotze (Borussia Dortmund - Bayern Munchen)

gotze-1

Reprezentativac Njemačke je u ljeto 2013. godine napustio Borussiju i potpisao za najvećeg rivala, što je izazvalo velike kontroverze u Njemačkoj. Gotze je još tokom sezone objelodanio da će preći u Munchen i to ga je vjerovatno koštalo igranja u finalu Lige prvaka upravo protiv Bavaraca.

7. Carlos Tevez (Manchester United - Manchester City)

tevez-4

Argentinac je tokom svoje karijere promijenio dosta klubova, ali je 2009. godine napravio veliku pometnju pošto je iz Uniteda prešao u City. Niko ne zna zašto, jer je igrao na Old Trafordu gdje se okitio i titulom prvaka Evrope. Izazvao je veliki bijes navijača Uniteda, pogotovo kada je, kao igrač Cityja, provocirao Alexa Fergusona.

6. Robin Van Persie (Arsenal - Manchester United)

van-persie-1

Od heroja Arsenala do najveće izdajice kluba. Za razliku od Fabregasa, Holanđanin je direktno prešao u tabor velikog rivala, iako je osam godina bio član tima sa Emiratesa. Vjerovatno mu je dosadilo da se samo bori za četvrto mesto i Ligu prvaka, a njegov potez ispostavio se kao odličan, jer je u prvoj sezoni osvojio toliko željenu šampionsku titulu.

5. Emmanuel Adebayor (Arsenal - Tottenham)

adebayor-1

Nije najomraženiji u Londonu, ali svakako jeste drugi po redu. Adebayor je prvo pojačao City kada je prvi put uvrijedio navijače Arsenala. Igrajući za Građane dao je gol i proslavio ga upravo pored onih koji su mu donedavno klicali. Da bude još gore u ljeto 2012. godine pojačao je redove gradskog rivala Tottenhama.

4. Sol Campbell (Tottenham - Arsenal)

campbel-1

Još jedan igrač koji se veže sa Arsenal. Campbell je devet godina nosio dres Tottenhama i najednom je odlučio da se preseli u tabor gradskog rivala. Vrlo brzo su ga prozvali Judom, ali to mu nije smetalo da odigra sjajno i u dresu Arsenala.

3. Zlatan Ibrahimović (Juventus - Inter - Milan)

ibrahim-22

Za razliku od Pirla, koji je takođe igrao za ova tri tima, Zlatanovi potezi nisu praćeni šutnjom navijača. Prvo je osvojio titule sa Juventusom, zatim i sa Interom, da bi 2010. godine obukao dres Milana. Svaki njegov dolazak u novi klub praćen je mržnjom prethodnih navijača.

2. Luis Figo (Barcelona - Real Madrid)

figo-12

Luis Figo za navijače Barcelone predstavlja oličenje izdajnika. Otuda i ne čudi što su mu Katalonci bacali svinjsku glavu na teren, a taj njegov prelazak okarakterisan je kao najveća izdaja u španskom fudbalu.

1. Ashley Cole (Arsenal - Chelsea)

cole-3

Cole je u punom jeku sezone znojio dres Arsenala, a istovremeno je pregovarao sa Chelseajom Wengeru iza leđa. Nijedan raniji prelazak nije toliko razljutio navijače Arsenala kao ovaj. Cole je doživljavao prijetnje po gradu, a i navijači Arsenala su ga vrlo često napadali verbalno u Londonu.