GLOBUS

Kazahstan ne vjeruje u smrt Alijeva

traže potvrdu o tome

Autor:Fena

4.3.2015

Dok advokati bivšeg ambasadora Kazahstana u Austriji Rakata Alijeva tvrde da Alijev nije izvršio samoubistvo u zatvorskoj ćeliji već da je ubijen, kazahstanske diplomate ne vjeruju u njegovu smrt i traže potvrdu o tome. 

Kazahstanske diplomate su prilikom sastanka s ministrom pravosuđa Austrije Wolfgangom Brandstetterom izrazile sumnju da je Alijev mrtav. Zvanični Kazahstan tvrdi da je austrijsko pravosuđe "poturilo" lažni leš i da se Alijev nalazi u bjekstvu, piše austrijski nedjeljnik "Falter." 

Inače Kazahstan je godinama od Austrije tražio izručenje Alijeva, koji je, u svojoj domovini, u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva dva bankara. Alijev je uhapšen u Austriji 2014. a umro je 25. februara u austrijskom zatvoru, čekajući početak suđenja. 

Alijev je negirao bilo kakvu umiješanost u ubistvo, tvrdeći da optužba ima veze s njegovim razlazom s bivšim tastom, predsjednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim. 

Ministarstvo pravosuđa Austrije potvrdilo je sastanak ministra s ambasadorom Kazhstana Kairatom Saribajom prošle nedjelje ali portparolka ministra Katharina Holzinger je u izjavi agenciji APA negirala da je tada bilo riječi o tome da je Austrija "poturila" lažni leš. 

Ambasador, kako je dodala, je samo zamolio za potvrdu smrti Alijeva, kako bi se u njegovoj zemlji mogli obustaviti postupci protiv njega. 

Međutim advokat Alijeva Manfred Ajnedter je optužio ambasadu Kazahstana u Beču da širi glasine i lažnom lešu i ponudila navodno austrijskim vlastima pomoć u istrazi, prenosi Tanjug. 

Advokati Alijeva u javnost su iznijeli u više navrata tvrdnje da je njihov klijent žrtva ubistva.