BIH

Projekt "Put meda kroz Durmitor i Hercegovinu" uređuje objekte za prodaju meda

Objekti za promovisanje autohtonog hercegovačkog meda

Autor:P. M.

4.3.2015

"Put meda kroz Durmitor i Hercegovinu", naziv je projekta u okviru koga bi u Trebinju i Gacku, tokom ove godine trebalo da budu adaptirani i uređeni objekti za prodaju meda i proizvoda od meda hercegovačkih pčelara.

Prema riječima Obrada Ninkovića, predsjednika Udruženja pčelara Grada Trebinja, projekat će pored otvaranja ovih objekata za čiju adaptaciju bi lokalne zajednice trebalo da dobiju 15 hiljada KM, obuhvatati i trasiranje puteva meda u Hercegovini i Crnoj Gori i promovisanje autohtonog meda i turističke ponude, u vrijednosti od oko 207.000 evra, a finansiraće ga Evropska unija sa oko 85%, a ostatak sredstava će obezbijediti udruženja "LINK" iz Mostara i "Okusi Hercegovinu", lokalne zajednice koje će biti uključene u projekat (grad Trebinje, opštine Gacko i Ravno, te grad Mostar sa područja BiH, kao i crnogorske lokalne zajednice Nikšić, Šavnik, Plužine i Žabljak) i resorno ministarstvo.

Prodaja meda preko udruženja

- Ideja je da u narednom periodu to organizujemo na način da svi pčelari, članovi udruženja, podjednako dobiju mogućnost da na indirektan način prodaju određene količina meda. To ne podrazumijeva da će pčelar kroz udruženje prodati tonu ili dvije meda, ali će prodati određenu količinu i na taj način promovisati svoj med. Ta prodaja bi podrazumijevala da svaki pčelar na teglu stavi svoju etiketu, sa imenom i prezimenom i brojem telefona, tako da će  pčelar odgovarati za kvalitet sadržaja u tegli, a ne udruženje - rekao je  Ninković i dodao da će i udruženje od projekta imati određenu finansijsku korist jer su članarine za sada jedini izvor finansiranja društva.

On kaže da će med konačno dobiti svoj put, kao što je dobilo vino, jer je med, uz vino, brend ovoga podneblja.

- U Hercegovini je pčelarstvo tradicija i mi pokušavamo da to na najbolji način i prezentujemo. Kvalitet hercegovačkog meda je već čuven, a mi ćemo na ovaj način nastojati da ga još više promovišemo, na zadovoljstvo svih pčelara - objašnjava Ninković i dodaje da bi u okviru projekta trebalo da budu organizovane edukacije, posjete organizacijama i gradovima gdje već postoje medni putevi, izrada i mapiranje tačaka gdje će se prodavati, posjete turističkim organizacijama i sve ono što će upotpuniti kartu mednih puteva.

Udruženje pčelara grada Trebinja broji oko 500 članova i jedno je od najvećih u BiH.