GLOBUS

Dva irska putnička aviona skrenula s kursa zbog upada ruskih bombardera

Ušli skriveni u prostor Irske

(N. K.)

4.3.2015

Zbog upada ruskih bombardera u vazdušni prostor pod kontrolom Irske dva putnička aviona morala su da skrenu s kursa ili da odlože let, prenose danas mediji.

List Irish Examiner prenosi da su dva bombardera Tu-95 letjela 40 kilometara od obale Irske i da su preletjeli kroz linije civilnog aviosaobraćaja 18. februara, zbog čega su letovi sa stotinama putnika morali da budu ili preusmjereni ili odloženi.

Vjeruje se da se incident dogodio u isto vrijeme kada su avioni Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva presreli dva ruska vojna aviona blizu britanske obale i pratila ih dok nisu napustili interesno područje Ujedinjenog Kraljevstva.

Irski dnevnik sada otkriva da su bombarderi Tu-95 ušli i u irski vazdušni prostor skriveni - s isključenim transponderima, uređajima koji radi identifikacije emituju podatke o registarskoj oznaci i kursu aviona, što kontrolori aviosaobraćaja vide na radarskom ekranu, piše Beta.

Dnevnik otkriva i da je ruski upad poremetio komercijalni aviosaobraćaj prije no što su bombarderi "ispraćeni" u međunarodni vazdušni prostor.