BIH

Narandžasti meteoalarm: Očekuje se više od 30 centimetara snijega

Federalni hidrometeorološki zavod

Mi. K.

4.3.2015

Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje od 5. marta u 00 sati do 6. marta u 00 sati, zbog obilnih padavina u cijeloj Bosni i Hercegovini.

U našoj zemlji jače naoblačenje sa zapada uslovit će kišu, na planinama i snijeg. Obilnije padavine u noći na četvrtak, kada će u Bosni i u nizinama padati susnježica i snijeg.

Vjetar prijepodne slab istočnog i jugoistočnog smjera. Poslijepodne vjetar u skretanju na sjever i u postepenom jačanju.

Snijeg se očekuje iznad 400 metara nadmorske visine, a na manjoj nadmorskoj visini kiša ili susnježica, s tim da bi u noći na petak padom temperature zraka padao većinom snijeg.

Glavnina snijega u planinskim područjima zemlje, jug Hercegovine i krajnji sjever Bosne s kišom. Očekuje se većinom između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom.

Na jugu i istoku Hercegovine od 60 do 110 litara.

met-fhmz

Visina sniježnog pokrivača se očekuje od 15 do 30 centimetara, na planinama i više. Vjetar jak sjevernog smjera. Na jugu i zapadu Hercegovine, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne vjetar i sa olujnim udarima – navodi se u saopćenju Federalnog hidrometerološkog saveza BiH.

Prestanak padavina se očekuje krajem sedmice.

Narandžasti meteoalarm upozorava da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.