BIH

Jajce će za poljske autostopere organizirati doček i osigurati nagrade

Nakon najave da 200 studenata dolazi u kraljevski grad

A. BAŠIMAMOVIĆ

4.3.2015

Studenti s poljskog šleskog Tehničkog fakulteta, njih 200, 30. aprila ove godine kreće na tradicionalnu trku autostopom, a njihov krajnji cilj je Jajce. Utrke autostopom među studentima u Poljskoj su postale tradicionalne, a pravila takmičenja su veoma jednostavna.

Napravili stranicu

Studenti će istovremeno krenuti iz istog poljskog grada, mogu putovati isključivo autostopom, a prvi koji stigne u Jajce pobjednik je i dobit će nagradu.

Student Bartoš Šimanski (Bartosz Szymański) kazao nam je da se trka organizira šesti put.

- Do sada smo putovali u Budimpeštu, Trst, Split, Ohrid i Tivat. Ideju smo dobili od drugih poljskih fakulteta koji redovno organiziraju ove utrke, a jedan od njih to radi više od 15 godina - ističe Šimanski.

Studenti su napravili i stranicu koja će pratiti njihov put.

- Ove godine otkrit ćemo lijepe bosanske slapove koje dugo nećete zaboraviti. Kao i svake godine, očekujemo 200 stopera. Imat ćemo izlet u Jajcu, koji se smatra najljepšim gradom u ovoj turistički neotkrivenoj zemlji - navode na svojoj internet-stranici studenti iz Poljske.

U JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca oduševljeni su što su studenti odabrali Jajce za svoj krajni cilj te su odlučili napraviti zanimljiv program za doček.

Povratak gostiju

- Želimo im ovim činom izraziti dobrodošlicu i da ovo takmičenje s ciljem u našoj zemlji preraste u tradiciju. Posebno mi je drago da nam se vraćaju turisti iz Poljske koji su prije rata bili jedni od najbrojnijih u našem gradu. Nastojat ćemo studentima napraviti što bolji ugođaj u Jajcu pa užurbano radimo na osmišljavanju programa. Osim programa dobrodošlice, Agencija će osigurati i nagrade za troje prvoplasiranih studenata - kazao nam je direktor Agencije Huso Hadžić.