GLOBUS

OBAMA O GOVORU IZRAELSKOG PREMIJERA Netanyahu nije rekao ništa novo

Američki predsjednik se obratio novinarima u Bijeloj kući

A. Vr.

3.3.2015

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu u svom govoru u američkom Kongresu danas nije rekao ništa novo i nije ponudio nikakvu praktičnu alternativu pregovorima s Iranom o njegovom nuklearnom programu, prenose agencije.

Podsjetimo, izraleski premijer Benjamin Netanyahu je u svom govoru pred američkim kongresom Iran nazvao promotorom tiranije, smrti i džihada, uporedivši ga s IDIL-om, dodavši kako se i Iran i IDIL bore za krunu carstva militantnog islama.

Barack Obama je naglasio da bi sporazum šest svjetskih sila s Iranom bio najbolja moguća opcija.

"Ako budemo uspješni, to će biti najbolji mogući sporazum kojim ćemo spriječiti Iran da dobije nuklearno oružje. Ništa drugo ne bi bilo ni blizu tome", rekao je Obama novinarima u Bijeloj kući.

Bez sporazuma, Iran bi mogao nastaviti s razvojem svog nuklearnog programa, a međunarodna zajednica ne bi imala nikakav uvid u to, dodao je Obama, prenosi agencija dpa.

Jedan visoki američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, za Reuters je kazao da Netanyahu nije ponudio nikakvu konkretan plan kao alternativu trenutnim nuklearnim pregovorima.

"Zahtjev da Iran jednostavno kapitulira nije plan i u tome nas ne bi nas podržala nijedna zemlja. Premijer Netanyahu nije ponudio nikakav konkretan plan", rekao je neimenovani dužnosnik.

Netanyahu je pozvao Kongres da ne prihvati sporazum s Iranom koji snažno zagovara predsjednik Obama i koji daje Iranu “predah” na godinu dana, što je po njemu prekratko.

Dužnosnik je istaknuo da SAD želi sporazum koji “dokazivo sprečava” Iran da se domogne nuklearnog oružja i “značajno” povećava to razdoblje predaha na godinu dana sa sadašnjih dva do tri mjeseca.

"Ovi pregovori nisu početak zbližavanja s Iranom”, rekao je. Predložen rok sporazuma od deset ili više godina “bio bi puno duži od bilo koje druge opcije".

"Vojna akcija bi stvari vratila unatrag, to bi vrijeme prekinula, pa bi Iran počeo obnavljati program i pokušao bi doći do oružja”, istakaoje dužnosnik. Po njegovim riječima, Netanyahu je bio kontradiktoran kada je rekao da je iranska vlada "moćna i nepromjenjiva" i "slaba i ranjiva" i kada je ustrajao da se mora promijeniti ako želi nuklearni sporazum.

"Logika premijerova govora je promjena režima, a ne nuklearno pitanje", zaključio je neimenovani dužnosnik.

IRNA (Iranska novinska agencija ) je govor izraelskog premijera pred američkim kongresom nazvala dosadnim i ponavljajućim.

"Današnji govor premijera cionističkog režima je bio dosadan i ponavljajući i dio je predizborne kampanje za izbore u Tel Avivu", kazala je za IRNA-u glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marzieh Afkham.