BIH

Banjalučanima će martovski računi biti viši za 4,5 KM

Novi udar na kućne budžete

V. STEVANOVIĆ

4.3.2015

Nova poskupljenja vode i komunalija u Banjoj Luci, kojima će martovski računi biti uvećani za 4,50 KM, udar su na već osiromašene porodične budžete, upozorio je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske (RS).

Smanjiti PDV

On je naveo i to da bi, provođenjem inicijative u RS da se PDV uveća sa 17 na 22 posto, četveročlana porodica morala izdvajati 9 KM više za hranu, dok je apelirao na nadležne da se ne povećava cijena električne energije.

- Četveročlanoj porodici u RS je, prema našim posljednjim analizama, u januaru trebalo 1.735 KM, od čega 632 KM samo za prehranu. Prehrambeni proizvodi nisu samo mlijeko, hljeb, jogurt, brašno, ulje, šećer, so već i meso, voće... Zbog toga bi nižom stopom PDV-a trebalo obuhvatiti svu hranu ako se želi pomoći socijalno ugroženom stanovništvu - napomenuo je Petrović.

dragovan-petrovic-pan

Foto: Arhiva (Petrović: Apel na nadležne)

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović smatra da je povećanje cijena komunalnih usluga i administrativnih taksi način da se pomogne gradskim preduzećima koja se trenutno nalaze u velikoj krizi.

Ekonomske cijene

- Poskupljenja jesu udar na budžet građana, ali ovdje je riječ o kompenziranju barem dijela troškova ekonomskih cijena u komunalnom sektoru, koji je na rubu propasti - napomenuo je Gavranović.

slobodan-gavranovic-pan

Foto: Arhiva (Gavranović: Jeste udar)

Savjeti za potrošače  

Pokret potrošača RS izdao je uputstva građanima o mjerama štednje, koja se, prije svega, odnose na električnu energiju, a pri čemu im se sugerira i na praktične savjete prilikom planiranja mjesečnog budžeta.

- Treba imati plan potrošnje, zatim prvo platiti obaveze, kupovati po spisku namirnica, obići više trgovina, ne kupovati na sniženjima ono što nam nije potrebno... - naglašava Petrović.