GLOBUS

SKANDAL POTRESA CIA-u Bivši direktor priznao da je dilao tajne svojoj ljubavnici!

Petraeus priznao krivicu za neovlašteno raspolaganje tajnim dokumentima

Autor:(D. K.)

3.3.2015

Bivši direktor CIA-e David Petraeus priznao je krivicu za neovlašteno raspolaganje tajnim dokumentima u izvanbračnom skandalu tog bivšeg generala američke vojske s časnicom rezervnih snaga, objavilo danas Ministarstvo pravosuđa.

Dokumenti u kojima Petraeus priznaje krivicu predati su sudu u Charlotteu, savezna država Sjeverna Karolina. Penzionisani general izjasnio se da je kriv po optužnici koja ga tereti za neovlašteno premještanje i zadržavanje povjerljivih dokumenata, prenio je Jutarnji list.

- Priznanje krivice vjerovatno znači da Petraeus neće morati u zatvor - rekao je pravosudni izvor.

Bivšem generalu prijetila je jednogodišnja zatvorska kazna. No, tužitelji se prema nagodbi neće protiviti nekoj drugoj kazni, a vlada i njegovi advokati predložili su kaznu od 40.000 dolara i dvije godine uslovno.

Petraeus trenutno obnaša visoku dužnost u privatnoj kompaniji "Kohlberg Kravis Roberts" i ostat će na čelu njenog Globalnog instituta, objavila je kompanija.

Istraga ministarstva pravosuđa bavila se time je li Petraeus omogućio ljubavnici Paoli Broadwell pristup svojoj elektronskoj pošti u CIA-i i ostalim povjerljivim dokumentima.

Petraeus je dužnost šefa CIA-e napustio u novembru 2012. kada je njegova afera objavljena u javnosti. Bio je jedan od vodećih američkih vojnih komandanata u posljednje vrijeme, među ostalim komandant američkih snaga u Iraku i Afganistanu.