GLOBUS

Horor u Oxfordu: Stotine djevojčica drogirano, silovano i prisiljeno na prostituciju

Šokantno otkriće

Autor:(A. Vr.)

3.3.2015

Policija i socijalni radnici prozvani su da su počinili propuste i nisu ništa učinili da se spriječi seksualno zlostavljanje djece. Na području Oxforda između 1999. i 2014. godine silovano je i prisiljavano na prostituciju gotovo 400 žrtava. Sumnja se da je zlostavljanje rasno motivirano.

Banda od sedam muškaraca, doseljenika podrijetlom iz Pakistana, u zatvoru su zbog seksualnog zlostavljanja šest djevojaka s područja Oxforda. Sada je na vidjelo izašlo da su žrtve bande tokom 16 godina bile i mnoge druge djevojčice i dječaci, piše Dailymail.co.uk.

Žrtve tvrde da se problem gurao pod tepih. Naime, lokalna policija i socijalni radnici koji su radili na slučajevima smatrali su da su djevojčice u dobi od 11 godina dobrovoljno pristale na seks s muškarcima, navedeno je u izvještaju na 114 stranica neovisne organizacije u kojem se odgovorene proziva da nisu ništa učinili da se zaustavi pakao.

"Ono što se dogodilo za žrtve je jako uznemirujuće", kazala je na konferenciji za novinare Maggie Blyth, predsjednica odbora za zaštitu prava djeca na području Oxfordshire.

"Šokantno je da su ta bila djeca tako dugo podvrgnuta užasnom seksualnom iskorištavanju", dodala je.

Blyth je navela kakao je neshvatljivo da niko u nadležnim tijelima koja se bavila ovim problemom nije uočio da su djeca seksualno zlostavljana od bande te da se, kako su zaključili, nikako nije moglo raditi o dobrovoljnom seksualnom odnosu, već da nesretna djeca nisu imala snage reći "ne" i pobuniti se protiv nasilja, grupnog silovanja i zlostavljanja.

Došli su do brojke od 373 djece koja su bila žrtve navedene bande iz Oxfordshire. Najvećim dijelom radilo se o djevojčicama, ali bilo je i 50-ak dječaka.

Strahuje se da bi masovno seksualno zlostavljanje i silovanje moglo biti rasno motivirano. Socijalni radnici, navodi se u izvješću, po svemu sudeći, tolerirati su seks maloljetnih djevojka koje su imale s puno starijim muškarcima.

Naivne djevojke članovi bande u početku su obasipali darovima, a potom ih opijali i drogirali, kako bi ih učinili ovisnicama i na taj način lakše seksualno zlostavljali i prisiljavali na prostutuciju.

U jednom policijskom izvještaju navedeno je kao je 13-godišnjak imao seksualni odnos sa starijim muškarcem koji je. U drugom policijskom izvještaju navedeno je kako je 14-godišnja djevojčica istovremeno imama seks s dva muškarca.

Blyth je navela kakao je neshvatljivo da nitko u nadležnim tijelima koja su se bavila ovim problemom nije uočio da su djeca seksualno zlostavljana i da se radi o prisilnim seksualnim odnosima.

Gradski vijećnik Andrew Smith pozvao je britanski vladu da pokrene neovisnu istragu.

Reagirao je i britanski premijer David Cameron koji je obećao da će se zbog ovog slučaja, ali i skandala u Rotherhamu i Rochdaleu, mijenjati zakoni.