GLOBUS

SJEVERNA KOREJA ZAPRIJETILA SAD-U "Imamo moć oduprijeti se sverastućoj američkoj nuklearnoj prijetnji!"

Poruka sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova

Autor:(D. K.)

3.3.2015

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Su Yong izjavio je danas da njegova zemlja ima moć, ukoliko se pokaže potrebnim, oduprijeti se "sverastućoj američkoj nuklearnoj prijetnji" preventivnim udarom.

Njegov rijedak govor na Konferenciji o razoružanju u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN-a, izazvao je negodovanje američkog ambasadora Roberta Wooda koji je pozvao Pyongyang da prestane prijetiti i odrekne su nuklearnog naoružanja.

Ri je kazao da su vojne vježbe, koje upravo zajednički izvode SAD i Južna Koreja, "do sada neviđeno provokativne po svojoj prirodi i sa sobom nose veliku vjerovatnoću paljenja iskre rata", prenio je Dnevnik.hr.

- Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK) jedino može osnažiti svoju moć odvraćanja kako bi se suprotstavila sve većoj nuklearnoj prijetnji SAD-a. DPRK sada ima moć odvratiti američki napad i također može izvesti preventivni udar ukoliko se to pokaže potrebnim - rekao je Ri.

Sjeverna Koreja jučer je ispalila dva projektila kratkog dometa sa svoje istočne obale koja su pala u more između Korejskog poluotoka i južnog Japana, preletjevši oko 490 kilometara.