GLOBUS

Stoltenberg: Bez saradnje sa Rusijom nema primirja u Ukrajini

Na sastanku u Briselu

Onasa

3.3.2015

Primirje u Ukrajini, ma koliko krhko, mora da bude očuvano, što ne može biti ostvareno bez saradnje sa Rusijom, saglasili su se predsjednik Slovačke Andrej Kiska i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
       
Tema razgovora dvojice zvaničnika tokom sastanka u Briselu, osim prekida vatre u Ukrajini, bio je i takozvani informacioni rat.
        
Kiska je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekao da su građani svjedoci informacionog rata u vidu netačnih informacija i laži koje šire mediji i na internetu, u vremenu kada se situacija u Ukrajini pogoršava.
        
- Jasno je da to nije demokratsko širenje nečijeg mišljenja, već plaćena informaciona kampanja - rekao je Kiska, prenose agencije.
        
Stoltenberg je kazao da postoji veliki broj dostupnih metoda u borbi protiv kampanje širenja informacija koje dovode u zabludu, ali da se protiv propagande ne može boriti dodatnom propagandom NATO-a.
        
Kiska je rekao da je članstvo Slovačke u NATO-vi prioritet te države sa aspekta njene sigurnosti.
        
On je kazao da je uvjerio Stoltenberga da je Slovačka svjesna svoje obaveze da ojača budžet za odbranu i modernizuje oružane snage, što znači oslobađanje od zavisnosti za njegovu nabavku iz Rusije.