GLOBUS

Raspoređivanje više posmatrača u Ukrajini će zahtjevati novi mandat

Na aktuelnim žarištima

Fena

3.3.2015

Raspoređivanje posmatrača OSCE-a na aktuelnim žarištima na istoku Ukrajine će zahtjevati novi mandat, saopćila je u utorak Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi.

- Bilo da se radi o povećanju broja posmatrača ili o značajnim promjenama mjesta na kojima su raspoređeni, potrebna je promjena mandata - rekao je za novinsku agenciju AFP glasnogovornik Michael Bociurkuw u telefonskom razgovoru iz Ukrajine.

Ukrajinsko predsjedništvo je saopćilo, nešto ranije u toku poslijepodneva, da su se Francuska, Rusija, Njemačka i Ukrajina dogovorile o slanju posmatrača OSCE-a na mjestima na frontu gdje su konstatirana kršenja prekida vatre na istoku Ukrajine.

Oko 520 posmatrača OSCE-a trenutno prisutnih na terenu, raspoređeno je u desetak gradova, među kojima su Donjeck, Lugansk, Dnjepropetrovsk, Kijev i Odesa. Njihov mandat će isteći 23. marta i ne može biti obnovljen osim nakon glasanja.

Njemačke, francuske i ruske vlasti su također izvijestile u utorak o razgovorima između ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, njegovih kolega iz Francuske Francoisa Hollandea i Rusije Vladimira Putina te njemačke kancelarke Angele Merkel. Pariz, Berlin i Moskva, međutim, nisu spominjali sporazum o raspoređivanju posmatrača u žarištima koje je spominjao Kijev.