BIH

ŠOKANTNO Britanski vojnici u Kanadi će vježbati na meti sa nazivom "Bosanac"!

U bh. zajednici ogorčeni potezom kanadske Vlade

D. K.

3.3.2015

Britanski vojnici koji se nalaze na obuci u Kanadi uskoro bi trebali početi da izvode vježbe na čovjekolikim metama za bojevo gađanje napravljenim od pjene, a koje će nositi nazive "Bosanac RPG" i "Somalijac AK 47".

U obavijesti o nabavci ovih meta, objavljenoj 24. februara na web stranici kanadske Vlade, prikazana je narudžba od 650 meta za bojevo gađanje sa nacionalnim nazivima za koje neki analitičari smatraju da su previše uvredljivi, piše Global News.

Nakon što su iz ovog kanadskog magazina Vladi Kanade postavili zvanični upit o nacionalnim nazivima meta, sporni opisi odmah su uklonjeni.

Pogledajte screenshot koji je napravljen prije i poslije same tenderske procedure za nabavku meta:

prije-promjena

Faksimil dokumenta prije izmjena, 25. februara

poslije-promjena

Faksimil dokumenta poslije izmjena, 27. februara

Kanadska vlada se ogradila saopćenjem

Ured za odnose s javnošću kanadske Vlade saopćio je da je Odjel za narodnu odbranu (DND) zatražio da, nakon što su otkrivene određene nepravilnosti, nacionalni nazivi proizvoda odmah budu uklonjeni.

"Također, kontaktirali smo proizvođača kako bismo vidjeli o čemu se tu radi", dodaje se u saopćenju.

Iako su uklonjeni nazivi "Bosnian Male" (Bosanac) i "Somali Male" (Somalijac), ipak su i dalje ostali inicijali "BM" i "SM".

Ko će snositi troškove za nabavku meta?

Finansiranje kupovine meta za bojevo gađanje je komplikovano. U tenderu se može vidjeti da će kanadska Vlada za njih platiti 51.870 dolara, dok je jedan zvaničnik kanadske vojske kazao da će ipak pune troškove snositi Velika Britanija.

Mete proizvodi i isporučuje kompanija "Strategic Operations", čije je sjedište u San Dijegu, California.

Iz ove kompanije naveli su kako u svojim katalozima nemaju mete pod nazivima "Bosanac" i "Somalijac", ali da ih ipak mogu proizvesti ukoliko to kupci požele.

Ipak, jedan uposlenik "Strategic Operationsa", koji je želio ostati anoniman, potvrdio je kako ova kompanija prodaje mete sa ovim nazivima.

- Ta smo imena metama dali prije nekoliko godina. Radi se o nazivu koji određuje geografsku odrednicu - dodao je ovaj uposlenik.

Bh. zajednica u Kanadi ogorčena

Ovo, kao i objašnjenje kanadske Vlade u bh. zajednici u Kanadi prihvatili su sa ogorčenjem.

Midhat Ćehajić, član Bosansko-kanadske asocijacije, smatra kako je ovo veoma ponižavajuće za malu bh. zajednicu u Kanadi.

Podsjetio je kako je većina Bosanaca u Kanadu došla za vrijeme rata, kao i činjenicu da su mnogi od njih prošli kroz logore, kako bi u Kanadi ipak na kraju pronašli svoj mir.

- Naša mala zajednica ovdje jednostavno ne može da vjeruje u ovakvo nešto - dodao je Ćehajić.