BIH

Počeo redovni godišnji remont Termoelektrane Gacko

Aktivnosti u trajanju 40 dana

P. M.

3.3.2015

Prvog marta počeo je planirani godišnji remont Termoelektrane Gacko, potvrdio je Borivoje Vujičić, izvršni direktor za  proizvodnju električne energije i razvoj ovog preduzeća.

- Planirano je da se remontne aktivnosti  na postrojenjima urade za 40 dana, do 09.04.2015. godine. Poseban akcenat u remontu će se dati otklanjanju uočenih nedostataka u procesu eksploatacije i povećanju raspoloživosti samog postrojenja kao i na povećanju raspoložive snage na pragu trmoelektrane. Imajući u vidu da je termoelektrana u januaru i februaru ostvarila proizvodnju od 262,34 GWh električne energoije što je 87,44 % od plana, značajne aktivnosti će se posvetiti prilagođavanju postrojenja raspoloživom gorivu - rekao je Vujićić i dodao da je manja proizvodnja električne energije zbog niže toplotne vrijednosti raspoloživog goriva od planirane i neplanskih zastoja bloka.  

- Kako je već poznato da je termoelektrana u predhodnoj godini čitav period radila sa znatno nižom kaloričnom vrijednošću od planirane i pri tome za oko 14 % spalila veću količinu od plana. Sve to znatno utiče na stabilnost rada i pouzdanost sistema i postrojenja u eksploataciji. Imajući na umu da je planirani obim proizvodnje električne energije od 1650 GWh za 2015 godinu, potrebno je što kvalitetnije i racionalnije iskoristiti rasoploživo vrijeme planirano za remontne aktivnosti - zaključio je Vujičić.