BIH

Čović: Ne odustajemo od šest pozicija, naše je Ministarstvo finansija

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice

Fena

3.3.2015

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović kazao je danas novinarima, nakon sjednice Predsjedništva BiH, da će sljedeće sedmice biti formirano Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH.

- Naredne dane iskoristit ćemo za komunikaciju unutar mogućih različitih pogleda na parlamentarnu većinu, a cilj nam je da u ponedjeljak imamo jasan stav i da krenemo u implementaciju struktura vlasti - rekao je Čović.

Podsjetio je da je njegov jedini partner Stranka demokratske akcije (SDA) te da je njihov stav da HDZ-u u Vladi FBiH pripadne šest ministarskih mjesta, među kojima mora biti i Ministarstvo finasija FBiH.

- Kompromis bi se mogao tražiti u nekim drugim resorima, ali ne i u tom ministarstvu, jer ako bošnjačkoj strani pripadnu mjesta predsjednika vlada na državnom i federalnom nivou, onda se mora uspostaviti određena infrastruktura - objasnio je Čović.

Također je naglasio da je politička situacija u BiH preozbiljna te da HDZ ima odgovornost, jer je apsolutni pobjednik unutar svog naroda.