BIH

Na području Rogatice uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratni zločin

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela

Autor:A. Vr.

3.3.2015

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, uhapšeno je pet osoba osumnjičenih u dva predmeta za ratne zločine, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Kako prenosi BHT1, u okviru jednog predmeta uhapšeni su Božidar Perišić, zvani Boban (1962.) i Vinko Zoranović, zvani Joja (1965.), obojica iz Rogatice.

U okviru drugog predmeta uhapšeni su Dragan Lubarda, zvani Lube (1956.), Zoran Ilić (1968.) i Milisav Ikonić (1959.), također svi rođeni u Rogatici.

Svi su pod istragom, a osumnjičeni su za zločin protiv čovječnosti i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Njih se sumnjiči da su kao pripadnici Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske, tokom juna i jula 1992. godine, počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz naselja Gračanica u Rogatici.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su počinili progone, ubistva najmanje 15 osoba (osumnjičeni Perišić), silovanja i seksualna zlostavljanja žena bošnjačke nacionalnosti, protivpravna zatočenja, mučenja, zlostavljanja i druge oblike nanošenja teške patnje žrtvama.

Ovi predmeti, između ostalog, odnose se na teške ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava, što je definirano kao jedan od prioriteta Tužlaštva Bosne i Hercegovine u kažnjavanju seksualnog nasilja u ratnim sukobima.

Osumnjičeni će biti ispitani, nakon čega će biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

Dvojica postupajućih tužilaca državnog Tužilaštva nalaze se na terenu, gdje direktno koordiniraju aktivnosti koje provode policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), navodi se u saopćenju