BIH

Bosić: Raspakivanje Dejtonskog sporazuma je otvaranje Pandorine kutije

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH

A. L.

3.3.2015

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, rekao je danas na konferenciji za novinare da je zadovoljan razgovorima koje je kolegij oba Doma imao sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, čija je posjeta BiH shvaćena dobronamjernom.

- Pozdravljamo i stavove predsjednice Hrvatske, prije svega stav da sve ono što dogovore tri naroda u BiH, oni će podržati. Nemamo ništa protiv toga da se Hrvatska interesuje za status i položaj Hrvata u BiH, ali jedino moguće promjene u BiH su na bazi dogovora unutrašnjih političkih odnosa- rekao je Bosić.

On je istakao da ne dolazi u obzir nikakva nova međunarodna konferencija po pitanju BiH.

- Smatram da je naša zajednička izjava povodom puta u EU definisala šta su pravci i glavni problemi i podržavamo princip da se otvore sva ekonomska pitanja i reforme, da se naprave socijalne reforme i da napravimo plan na koji način izaći iz siromaštva i začaranog kruga bijede u kojem svi zajedno ubrzano tonemo- kaže Bosić.  

Dodao je da je Grabar Kitarović rekao da se očekuje rješavanje pitanja koja su otvorena između BiH i Hrvatske.

- Prije svega između RS i Hrvatske, kao što su pitanja transporta i ljudi koji su našli svoj novi dom u RS, a državljani su Hrvatske, da se počnu ponovo rješavati u duhu bolje atmosfere. Očekujemo da Hrvatska ima svoju ulogu u očuvanju Dejtonskog sporzuma. Spremni smo da razgovaramo o svemu u BiH sa svima. Ako Hrvati žele da se otvore pitanja o njihovom statusu, nema nikakvih problema. Ali, raspakivanje Dejtonskog sporazuma je otvaranje Pandorine kutije i SDS neće nikad prihvatiti takav način rješavanja krize. Nadam se da će uprkos komplikovanosti pregovora doći do formiranja vlasti na svim nivoima i da ćemo natjerati novu vlast da počne rješavati probleme građana- rekao je Bosić.  

Također, Mladen Bosić je kazao  "da on kao ni Ognjen Tadić, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, nemaju nikakve veze da davanjem odobrenja za korištenje sale Parlamenta BiH povodom proslave 1. marta u FBiH".   

- Niti nas zanima ko je to uradio, niti nas zanima šta se tamo dešavalo. Mi slavimo svoje praznike, oni koji smatraju da su to neki drugi praznici, neka ih slave nemamo ništa protiv toga. Mi smo za međusobno razumijevanje i saradnju- rekao je Bosić.

Dodao je da je to još jedan u nizu niskih udaraca i laži gospodina Košarca (Staša op.a.).

- Ni ja ni Tadić nismo odlučivali oko dodjele sale, jer je po aktima Parlamenta BiH to u nadležnosti predsjedavajućih oba doma Parlamenta BiH. To s druge strane pokazuje veliku nervozu u redovima SNSD-a, prije svega zbog otvaranja novih korupcionaških afera. Neko treba da postavi pitanje na koji način su trošene narodne pare, na koji način je Nikola Špirić davao u dogovoru s Košarcem pare iz rezervi i kome je davao. Najlakše je izmisliti neku laž oko koje bi se stvorila čitava priča - naglasio je Bosić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ubijeđen je da će BiH vrlo brzo dobiti novo Vijeće ministara BiH uprkos evidentnom zastoju u razgovorima o formiranju vlasti na nivou Federacije.
 
- Sve je dogovoreno u okviru koalicije na nivou BiH. Vijeće ministara je apsolutno izdefinisano, sve pozicije su izdefinisane. Ne vidim da bi postojalo opravdanje da se na neki način prolongira ili ne formira novo Vijeće ministara. Već smo u petom mjesecu od završetka izbora i to bi na neki način bila opstrukcija za koju sam ubijeđen da nikome ne odgovara. Niko neće uzeti na sebe odgovornost da vrši opstrukciju- rekao je Bosić.
 
Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izrazila je zadovoljstvo zbog toga što je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović za prvu državničku posjetu izabrala BiH.
 
- Ovu posjetu smo doživjeli kao posjetu prijatelja i kao potporu BiH na njenom euroatlanskom putu. Predsjednica Hrvatske je kazala da želi dati potporu izgradnji BiH kao države jednopravnih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba i nacionalnih manjina. Na našem sastanku je spomenuto da BiH sa Hrvatskom ima i niz otvorenih pitanja. To nisu teme službenih razgovora. Pitanja treba otvarati u okviru nadležnosti i resora - kazala je Krišto.
 
Prema njenim riječima BiH je potrebna svaka lijepa riječ.
 
- Prije svega unutar nas potrebno je povjerenje i izgradnja kompromisa. Svaka riječ koja dođe izvana je dobro došla, posebno ako je prijateljska i dobronamjerna i u interesu BiH - dodala je Krišto.