BIH

DF poziva Karamarka da povuče svoje izjave

Saopćenje povodom istupa predsjednika HDZ-a Hrvatske

Fena

3.3.2015

Demokratska fronta (DF) osuđuje nastavak miješanja Tomislava Karamarka predsjednika HDZ-a u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, a njegove huškačke izjave smatra prijetnjom po stabilnost i evropsku budućnost regiona, saopćeno je danas iz DF-a.

Istaknuli su da je nakon ekstremističkih izjava kojima otvoreno priziva secesiju i podjelu Bosne i Hercegovine, Karamarko jučer otišao i korak dalje i dao sebi za pravo da govori o tome šta je za njega ''prihvatljivo'' u BiH, a šta ne.

- U DF-u smatramo da takvo ponašanje Karamarka svrstava HDZ uz bok ektremističkim ultradesničarskim strankama kakve su Jobbik i Nacionalni front. Da u tim navodima imamo pravo, govori i činjenica da je potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet dao ostavku zbog Karamarkove ultradesničarske politike. Mi u DF-u koristimo se i ovom prilikom da Karamarka podsjetimo da projekt podjele BiH nije uspio ni u mnogo težim vremenima po našu zemlju i da je taj pokušaj danas definisan kao 'zajednički zločinački poduhvat' na međunarodnim pravosudnim instancama koje su za to nadležne - navedeno je u saopćenju.

Dodali su da su se tvrdnje o pravu na skrb za sunarodnjake izvan granica mogle čuti i ranih devedesetih kada je Srbija pod izgovorom brige za Srbe izvan Srbije izvršila agresiju na BiH, odnosno na Hrvatsku.

- Stoga pozivamo Karamarka da povuče svoje izjave. Međutim, pošto tvrdi da u Evropi postoje manjine koje imaju više prava od Hrvata u BiH, pozivamo Karamarka da kaže koje su to manjine. Možda Srbi u Hrvatskoj? - navedeno je.