CRNA HRONIKA

Osumnjičeni za ubistvo Jasmine Koričić predat MUP-u USK

Nakon hapšenja na GP Izačić

M.M. /M.D.

3.3.2015

Pripadnici Jedinice granične policije Izačić su danas oko 15. 30 sati lišili su slobode državljanina Bosne i Hercegovine, Muhameda Budimlića (1952.), nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da ga potražuje Ministarstvo unutrašnjih poslova  Unsko-sanskog kantona zbog sumnje da je ubio bihaćku advokaticu Jasminu Koričić.

Kako je za portal "Avaza" potvrdila Sanela Dujković, portparol GP BiH, uhapšeni je kontrolisan na ulazu u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić, a bit će predat službenicima Sektora krim policije MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Kako javlja novinar "Avaza", Budimlić je prije nekoliko trenutaka automobilom sproveden u službene prostorijama MUP-a USK.

Podsjećamo, istražitelji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona prije nekoliko dana su obavili višesatni pretres kuće Muhameda Budimlića iz zaseoka Podgredine u Mjesnoj zajednici Stijena u općini Cazin. Budimlić je osoba koja se dovodi u direktnu vezu s mučkim ubistvom advokatice Jasmine Koričić (61) 13. februara.

Ona je ubijena u bombaškom napadu, a nakon što je ispred njenog ureda postavljena ručna bomba. Istražitelji su, kako smo objavili, na osnovu DNK provjera utvrdili identitet napadača, a  pretres je doprinio konačnom rasvjetljavanju ubistva. Istražitelji su s kriminalističkim tehničarima pročešljali unutrašnjost kuće i pomoćnih prostorija i uzeli neophodne uzorke.

Policija je, očigledno, u širokoj operativnoj aktivnosti detektirala više sumnjivih osoba koje su se mogle dovesti u vezu sa svirepim ubistvom advokatice Koričić, a na osnovu sudskih sporova koje je ona vodila.

Istovremeno, kvalitetno uzeti uzorci materijalnih tragova s mjesta ubistva i upoređivanje sa DNK sumnjivih osoba u Centru za forenzičku i informatičku podršku (CFIP) u Sarajevu dali su pozitivan rezultat.

Najvjerovatniji motiv ubistva je spor koji je Muhamed vodio sa svojim sinom Hasanom u vezi s imovinom, a nesretna advokatica zastupala je Hasana Budimlića.  

Osumnjičeni Muhamed Budimlić živi u Austriji, u Salcburgu, i povremeno je dolazio u Podgredinu.