LIFESTYLE

Šta nekoliko šoljica kafe dnevno donosi našem organizmu?

Istraživanje pokazalo iznenađujuće rezultate

(Al. Ti.)

3.3.2015

Na temelju analize snimaka krvnih žila 25.000 zaposlenih osoba oba spola, koje su bile na redovnim sistematskim pregledima, doktori su ustanovili da su oni koji su pili kafu tri do pet puta dnevno imali manje izgleda za rane znakove srčanih bolesti.

Neka istraživanja do sada su povezivala konzumiranje kafe s rizicima za razvoj srčane bolesti zbog utjecaja na povećanje kolesterola ili krvnog pritiska dok su druga sugerisala da kafa pruža neku zaštitu srcu. Za sada nema konačnog odgovora, a korejsko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Heart, novi je argument u raspravi.

U okviru istraživanja naučnici su uspoređivali snimke koronarnih arterija na kojima se s godinama talože plakovi i dolazi do njihovog sužavanja. Nijedan od ispitanika nije imao simptome srčanih bolesti, ali više od deset posto je na snimkama imalo vidljive naslage kalcija.

Uspoređujući snimke s navikama ispijanja kafe te uzimajući u obzir i druge faktore koji bi mogli utjecati na rezultate istraživanja poput pušenja, nivoa fizičke aktivnosti ili porodične historije  srčanih bolesti, naučnici su utvrdili da je kod onih koji su pili nekoliko šoljica kafe dnevno manja vjerovatnost za pojavu naslaga kalcija u koronarnim arterijama u odnosu na one koji uopće nisu pili kafu ili pili veće količine kafe dnevno.