BIH

Tužilaštvo Srbije podiglo optužnicu za zločin u Štrpcima

Zbog otmice i ubistva 20 putnika iz voza Beograd-Bar

Onasa

3.3.2015

Srbijansko tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv pet bivših pripadnika oružanih snaga Republike Srpske zbog sumnje da su pre 22 godine u Štrpcima oteli i ubili 20 putnika iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar.

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Djekić zbog opravdane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići (BiH) 27. februara 1993. godine.

- Podizanjem ove optužnice je poslije 22 godine od otmice 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza u stanici Štrpci, načinjen prvi korak ka utvrđivanju istine o ovom dogadjaju i ka dostizanju pravde za žrtve i njihove porodice", navelo je Tužilašto u saopštenju.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv još 10 osoba osumnjičenih za taj zločin.

Svih 15 osumnjičenih je uhapšeno 5. decembra 2014. godine, zajedničkom akcijom pripadnika policijskih snaga i Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva BiH, piše u saopštenju.

Voz 671 na relaciji Beograd-Bar 27. februara 1993. godine zaustavila je uniformisana grupa, predvođena Milanom Lukićem, i iz voza izvela 20 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, jedan hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afroazijskog porijekla.

Putnici su potom odvedeni u obližnje selo u opštini Višegrad i ubijeni.