GLOBUS

Lideri zapadnoafričkih država traže dodatnu pomoć za iskorjenjivanje ebole

Međunarodna konferencija u Briselu

Srna

3.3.2015

Lideri zapadnoafričkih država koje su najteže pogođene ebolom pozvali su na današnjoj međunarodnoj konferenciji u Briselu na upućivanje dodatne pomoći za iskorijenjenje tog virusa i izgradnju ekonomija ovih zemalja.

Liberijski predsjednik Elen DŽonson Sirlif, predsjednik Sijera Leonea Ernest Bai Koroma i Alfa Konde iz Gvineje zatražili su od svijeta da im pomogne u oporavku jer se smanjuje broj oboljelih od ebole.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, od decembra 2013. godine, kada je krenula epidemija ebole na jugu Gvineje, umrlo je više od 9.700 a zaraženo skoro 2.400 ljudi.

"Uticaj ebole na naše ekonomije bio je dubok. Najvažniji, dugoročni plan za odgovor na ebolu počiva u planiranju i strategijama za ekonomski oporavak. Nema nikakve sumnje da će biti neophodni značajni resursi, pa čak i Maršalov plan", izjavila je Sirlifova, misleći na plan za obnovu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Na konferenciji u Briselu učestvuje, pored tri afrička lidera, još 60 delegacija, uključujući EU, Kinu, SAD, Kubu i Australiji te UN, Svjetsku banka i druge međunarodne organizacije.