GLOBUS

EU osudila Rusiju što je evropskim poslanicima zabranila dolazak na sahranu Borisu Nemcovu

Ruski opoziconar ubijen u centru Moskve

Autor:Fena

3.3.2015

Evropska unija je u utorak osudila Rusiju što nije dozvolila da dvoje evropskih parlamentaraca prisustvuju sahrani ruskog opozicionera Borisa Njemcova.

Odbijanje na moskovskom aerodromu Šeremetjevo da u Rusiju uđe letonska europoslanica Sandra Kalniete, ali i predsjednik poljskog senata Bogdan Borusevič, "jasno je kršenje temeljnih principa", komentirala je glasnogovornica evropske diplomatske službe Maja Kocijančić.

Bivša ministrica vanjskih poslova Letonije i bivša evropska povjerenica "ima diplomatski pasoš", naglasila je Maja Kocijančić.

Dato je obrazloženje da ona predstavlja prijetnu državnoj sigurnosti i javnom redu Ruske Federacije. Ovo objašnjenje za nas nije vjerodostojno, kazala je ona.

- Nije prvi put da smo naišli na odbijanje iz očigledno samovoljnih razloga i žalimo zbog toga. Pozivamo ruske vlasti na maksimum transparentnosti i očekujemo da poduzmu mjere kako bi se izbjegli slični incidenti u budućnosti - kazala je Kocijančić i zatražila od Ruske Federacije da budu "objavljene zabrane ulaska".

Nekoliko hiljada ljudi odalo je počast u Moskvi Borisu Njemcovu, jednom od najžešćih opozicionera predsjednika Vladimira Putina, ubijenom u petak blizu Kremlja.