LIFESTYLE

FANTASTIČNI PRIZORI VATRE Pogledajte šta je dron snimio u središtu aktivnog vulkana

Video snimak pokazuje kako izgleda svaki djelić sekunde vulkanske erupcije

(N. K.)

3.3.2015

Postoji nekoliko mjesta na našoj planeti koja su toliko topla da bi mogla da unište dron koji leti iznad njih. Zahvaljujući istraživaču Samu Cossmanu, koji je opremio dron s GoPro kamerom, možemo da vidimo zapanjujuće snimke vulkanskog kratera u Vanuatuu, ostrvskoj državi u Tihom okeanu, i možemo da “iskusimo” toplotu i energiju ključale lave, toksični hlor i sumporne gasove iz prve ruke.

Jaka toplota i dim su bili isuviše jaki za dronove, koji su na kraju uništeni od strane vulkana, ali ono što su uspeli da snime zaista oduzima dah. Video-snimak je objavila Nacionalna geografija.

- To je pogled u centar Zemlje. To je kao slušanje otkucaja srca planete - kaže jedan od aktera snimka.

Pored snimanja ovih fantastičnih kadrova, glavni cilj misije je bio da se nauči nešto više o životu mikroba u ekstremnim klimatskim mjestima.

Dronovi su snimili hiljadu fotografija kako bi mogli da naprave 3D krater, koji će naučnicima da pomogne da bolje razumiju lokalni ekosistem.

Na Zemlji postoji oko 1.500 potencijalno aktivnih vulkana, od kojih su oko 500 njih izbili od početka ljudske evolucije, piše IFLScience.com.

Pogledajte video: