SARAJEVO

Osnovali preduzeće, postavili direktora i vozača, a niko ne zna čime će se baviti

Ilidžanski načelnik Senaid Memić i SDA uhljebljuju stranačke aktiviste

Autor:A. ŠETA - HADŽIĆ

3.3.2015

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić (SDA) i vijećnici okupljeni oko SDA na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća osnovali su javno komunalno preduzeće „Ilidža“!? Međutim, još niko ne zna čime će se ta firma baviti, iako je na čelo već postavljen vršilac dužnosti direktora Sead Kečo.

Novac iz budžeta

Zbog te činjenice odluka o osnivanju izazvala je žestoku raspravu među vijećnicima na posljednjoj sjednici OV, a protiv ovakvog poteza su i mnogi građani Ilidže. Protiv Memićeve odluke glasali su svi opozicioni vijećnici.

faksimil-odluke-o-osnivanju

Foto: Faksimil (Odluke o osnivanju: Nepoznata konkretna djelatnost)

Kako su istakli, problem ne predstavlja osnivanje preduzeća, nego to što se ne zna djelatnost kojom bi se ono bavilo. Iako je OV prije skoro dvije godine donio zaključak da se uradi elaborat o opravdanosti osnivanja, to još nikad nije urađeno.

samir-avdic

Foto: Arhiva (Avdić: Posao za neke vijećnike)

- Ne znamo hoće li ta firma biti likvidna ili će crpiti novac iz budžeta. Još se ne zna šta će konkretno raditi, jer u odluci o osnivanju ništa nije konkretizirano. Iz vladajuće većine kažu da je OV predlagač i da ne možemo sami sebi odgovarati. Mi nismo učestvovali ni u pripremi odluke niti u bili čemu drugom. Na sva naša postavljena pitanja, niko nije imao odgovor - kazao je vijećnik Samir Avdić.

Prema njegovim riječima, vrlo je sumnjivo i to što je za v. d. preduzeća postavljen Sead Kečo, koji je već ima i svog vozača!

Bez odgovora

- Ime direktora je bilo poznato i prije registracije preduzeća, a na pitanje zašto se sjedište preduzeća nalazi u Hransnici, niko nije znao odgovor. Žele požuriti s osnivanjem da bi zaposlili ljude koji su radili predizborne kampanje, jer im je to tada i obećano. Priča se da će i neke od vijećnika koji su prešli kod njih iz drugih stranaka nagraditi radnim mjestom u toj firmi - istakao je Avdić.

Upitna odluka

Vijeće je na pretprošloj sjednici zadužilo predsjedavajućeg Muhameda Omerovića (SDA) da u ime Općine Ilidža potpiše ugovor o osnivanju javnog preduzeća i poduzme sve potrebne aktivnosti u postupku za njegovo osnivanje, kao i da nakon notarske obrade ugovora o osnivanju javnog preduzeća taj dokument dostavi Općinskom vijeću na verifikaciju. Međutim, opozicioni vijećnici tvrde da je ova notarska odluka upitna, a prema riječima vijećnika Adema Lončarića iz SDP-a, notar radi u korist onoga ko mu plati.