BIH

Nikšić prevario radnike "Krivaje"

Uoči izbora obećao im uvezivanje radnog staža

A. Dž.

3.3.2015

Potpis federalnog premijera na ugovor o privatizaciji zavidovićke "Krivaje" je beskoristan, ništavan, jer Nermin Nikšić očigledno nije imao namjeru ispoštovati preuzete obaveze. Postalo je to očigledno nakon što je federalni ministar industrije Erdal Trhulj odgovorio Sindikatu šumarstva FBiH o sredstvima za uvezivanje staža radnicima "Krivaje".

U tom ugovoru sa žepačko-zavidovićkim kupcima "Krivaje", Nikšić je pečatom Vlade FBiH i svojim potpisom garantirao da će Federalna vlada uvezati staž od 2004. godine radnicima koji trebaju ići u penziju, a koji nisu "ušli" u novu firmu. No, razotkrio ga je ministar Trhulj, potvrdivši Sindikatu da nema planiranog novca. Budžet je, podsjećamo, planiran nakon Nikšićevog obavezivanja na zbrinjavanje radnika.

nermin-niksic-2

Foto: Arhiva (Nikšić: Nije ni namjeravao ispoštovati obećanja)

Broj onih koji nastavljaju rad u novim pogonima manji je nego u ostatku „Krivaje“ u stečaju, pa je tada, neposredno prije oktobarskih izbora, trebalo stišati gnjev radnika izazvan činjenicom da se njihova firma daje u bescjenje. Zato je rečeno da "Vlada preuzima na sebe" penzionisanje svih onih koji su ostali van nove firme "Krivaja-Nobel".

No, ubrzo je postalo očigledno da, nakon dva kratkoročna pozajmljivanja sredstava u prošloj godini, prije spornog ugovora od 24. septembra, Vlada FBiH nije učinila ništa, a to potvrđuje i Trhuljevo pismo.

trhuljdopis1
Foto: Faksimil (Trhuljev odgovor Sindikatu)

- U razdjelu budžeta za 2015. Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, ne nalaze se sredstva kojima bi se mogle regulisati obaveze koje je Vlada FBiH preuzela na sebe Ugovorom o regulisanju i uvezivanju staža IP "Krivaja" d. o. o. Zavidovići u stečaju od 24. 9. 2014. – navodi se u Trhuljevom odgovoru Sindikatu.

Čak je i stečajni upravnik ostatka još državne "Krivaje" Hamdija Muratović sredinom februara odgovorio Sindikatu da "ova firma nije potpisnik ugovora od 24. septembra" te se „i ne može očitovati o tome jesu li njeni radnici dovedeni u neravnopravan status".

Firma nije potpisnik ugovora

S obzirom na to da se radi o zbrinjavanju više od 900 radnika, koji su sada ni na nebu ni na zemlji, budući premijer FBiH imat će, upozoravaju upućeni, problem da im pokuša pomoći, jer za to nema osigurana sredstva.