CRNA HRONIKA

Zatraženo izuzeće Tužilaštva USK zbog pritisaka portala čiji je urednik sin glavne tužiteljice!?

Kantonalni sud odlučuje o pritvoru Lipovači i Gluhaliću

Autor:M. DEDIĆ

3.3.2015

14:20  Ročište  je zaključeno,a Federalno tužilaštvo će odlučiti u nakraćem roku  hoće li krivični predmet "Stens" delegirati drugom tužilaštvu. Za sada i Lipovača i Gluhalić ostaju na slobodi do daljnjeg.

Zbog pominjanja u negativnom kontekstu na ročištu koje je u toku portal ABC.ba  je zatražio očitovanje predsjednice Kantonalnog suda Fate Hajdarević.

- Po pitanju jutrošnjih dešavanja u Kantonalnom sudu u Bihaću u postupku koji se vodi protiv bivšeg premijera USK Hamdije Lipovače i ostalih gdje je, kako doznajemo, u negativnom kontekstu spomenut i portal ABC.ba odlučili smo da tražimo zvaničnu informaciju od Kantonalnog suda kako bi se mogli očitovati po istom-stoji u saopćenju ovog portala.
 

13:09  Na Kantonalnom sudu u Bihaću danas u 11 sati otpočelo je  ročište u krivičnom predmetu "Stens" gdje ovaj sud treba odlučiti o produženju pritvora bišem krajiškom premijeru Hamdiji Lipovači i Alenu Gluhaliću, vlasniku firme "Agra".

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) traži još 60 dana pritvora za osumnjičene. Lipovačin advokat Salih Hodžić zatražio je izuzeće Tužilaštva zbog kako je naveo, huškačkih tekstova i pritiska koje, navodno Tužilaštvo USK vrši preko krajiških portala.

U tom smislu  je Hodžić imenovao portal ABC.ba  i dodao kako je urednik portala sin glavne tužiteljice. Ročište je u toku.Kao što je poznato, Vrhovni sud FBiH je predmet vratio na kantonalni nivo rješenjem od 19. februara u kome je obrazložio da Kantonalni sud treba voditi ovaj krvični slučaj zbog održavanja pravnog kontinuteta jer nisu stvoreni materijalni i kadrovski  uslovi za rad Posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH i pored činjenice da je Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala stupio na snagu 1. februara.