BIH

Vidović: Iza cijelog procesa stoji tužilac Čampara

U toku saslušanja ugledinih advokata u predmetu "Čekić"

Autor:M. AŠČIĆ

3.3.2015

13:10 Nakon skoro dva sata saslušanja advokatice Vasvije Vidović u Tužilaštvu BiH, ona je novinarima kazala da je iskaz u svojstvu svjedoka dala u vezi nekoliko razgovora koje je vodila sa sutkinjom Arzom Miletić.

Rekla je da je saslušana kao svjedok na one činjenice za koje tužilac smatra da su njemu važne potvrdivši da neće moći biti branjenik optužene Miletić upravo zbog činjeniice da je pozvana kao svjedok.

- Tačno je da sam komunicirala sa sutkinjom Miletić ali nikada u vezi krivičnog djela i nikada u vezi saznanja za to krivično djelo i nikada u vezi s istragom koja se tiče nje. Međutim, iz nekih razgovora je tužilac procijenio da obje znamo da se sutkinja prisluškuje. No, ja sam rekla tužiocu i svi živimo pod opterećenjem da nas prisluškuju.

Vidović je kazala da vjeruje da iza cijelog ovog procesa stoji tužilac Dubravko Čampara.

- To je tužilac koji je u stanju izmjeniti ime osobe s originala pa se to ime pretvori u ime klijenta. On je u stanju tamo gdje se dobro čuje zapisnik unijeti u dokaze odnosno prezentirati sudu da je taj iskaz bio nejasan. Da vam ne kažem oko ovog skandala na Kosovu i davanje podataka za osobe kojima nije rekao ni "dobar dan". Vrlo sam sretna što on nije tužilac u ovom predmetu.

12:50 U Tužilaštvu BiH jutros je započelo saslušanje ugledne advokatice Vasije Vidović koja je pozvana u ovu pravosudnu instituciju u svojstvu sjedoka kako bi pojasnila okolnosti kako je saznala da se uhapšena sutkinja Suda BiH Azra Miletić prisluškuje.

Svjedočenje još uvijek traje dok je za 13 sati najavljeno da svoj iskaz da i advokat Vlado Adamović. Također na iste okolnosti. On je prije ulaska u Tužilaštvo novinarima kazao da je pozvan u vezi ovog predmeta te da se stvara iluzija da je on pozvan vezano za navedeni predmet.

- Navodno je neko sutkinji rekao da se prisluškuje, a onda je ona to meni rekla pa će me sad Tužilaštvo pitati na te okolnosti. Ja sam to shvatio kao razgovor budućeg branioca, rekao je Adamović.

fotografija-3

Foto. M. Kadrić: Adamović: Pravimo tim branilaca

On je pojasnio da ga je sutkinja Miletić zvala da je brani u ovom predmetu i to još kad je počela ova radnja.

- A onda se neko sjetio da smo mi razgovarali telefonom i sad sam ja svjedok. Meni ovo liči na namjerno pozivanje u Tužilaštvo samo da ne budem njen branilac, rekao je Adamović.

On je kazao da će od tužioca tražiti da se izjasni u ovom predmetu kako bi bio u timu advokata koji će braniti osumnjičenu sutkinju Miletić.

- Ja sam predložio da branioci naprave tim i da otkrijemo prvu odlučnu činjenjicu u ovom predmetu, a to je ko je i kojim povodom izdao prvu naredbu zašto da se sutkinja prisluškuje. To je jako važno. Da li je bilo razloga da se prisluškuje.