BIH

Više od 1.000 potpisa za ostanak ef. Beganovića na mjestu imama

Džematlije Trnova kod Velike Kladuše organizirale peticiju

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

3.3.2015

Džematlije u mjestu Trnovi kod Velike Kladuše tokom vikenda i jučer organizirali su potpisivanje peticije za ostanak Selvedina ef. Beganovića na mjestu imama u tom džematu. Kako je za „Dnevni avaz“ potvrdio Mirsad Keserović, jedan od organizatora peticije, džematlije su dobile nezvaničnu informaciju da je već donijeta odluka o Beganovićevom premještaju, čemu se, kako kaže Keserović, protivi većina džematlija.

- Od oko 1.200 džematlija u Trnovima, mi smo do danas (jučer, op. a.) prikupili oko 1.000 potpisa onih koji žele da Beganović ostane u Trnovima i to ćemo uputiti Rijasetu Islamske zajednice u BiH, neka vide da mi ne damo našeg efendiju – kazao je Keserović.

mirsad-keserovic22

Foto: Avaz (Keserović: Ne damo efendiju)

Za sada se u Trnovima nezvanično priča da bi Beganović, koji je od decembra prošle godine bio četiri puta žrtva napada koje policija još nije rasvijetlila niti otkrila počinioce, mogao biti premješten u neki od džemata u RS, Sarajevu, a čak se spominje i  mogućnost da na službovanje bude poslat u SAD!

Zumret Ćoragić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša, jučer nam je kazao da zvanična odluka o Beganovićevom premještaju nije donesena. Ćoragić kaže da je odluka o Beganovićevom prinudnom 30-dnevnom odmoru u Visokom, gdje se imam nalazi od prošle sedmice, donesena u interesu efendije Beganovića i njegove porodice.

zumret-coragic22

Foto: Avaz (Ćoragić: Odluka još nije donesena)

- Rijaset IZBiH morao je reagirati jer je efendija napadnut četiri puta, a istraga nije dala nikakve konkretne pokazatelje ko je počinilac. Rijaset će tek razmatrati pitanje hoće li ef. Beganović ostati i dalje u Trnovima ili neće - kazao je Ćoragić.

On je dodao da je upoznat s provedbom peticije u Trnovima te je kazao da će se ove sedmice sastati s predstavnicima džematlija koji su organizirali potpisivanje peticije.

Efendija Beganović jučer nije htio komentirati najnovija dešavanja u džematu.