BIH

Blagovčanin traži da EU istraži ko stoji iza El-Šidija!

Dugogodišnji direktor TIBiH proziva i bh. institucije

F. K.

3.3.2015

Dugogodišnji direktor „Transparency Internationala BiH“ (TIBiH) pozvao je jučer Evropsku uniju da od bh. institucija traži da otkriju ko stoji iza firme „Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd“, registrirane na Kajmanskim otocima.

Uz status na svom Facebook profilu priložio je i tekst objavljen na stranici Mreža.org, a riječ je o tekstu iz „Dnevnog avaza“ objavljenom 7. oktobra prošle godine, a u kojem je razotkrivena dobro uhodana shema čije su glavne karike fantomski saudijski investitor Sulejman el-Šidi i njegov prijatelj, politički pokrovitelj i poslovni partner Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA.

blagovcanin-srdjan3mk

Foto: Arhiva (Blagovčanin: Firma na Kajmanskim otocima ima samo poštanski pretinac)

- Evo tipa za EU za ciljani, pametniji i učinkovitiji conditionality (uvjetovanje, op. a.), recimo tražiti od institucija BiH da objelodane ko stoji iza firme „Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd“, registrirane na Kajmanskim otocima, gdje ima samo poštanski pretinac, a jedan je od najvećih investitora u BiH – naveo je Blagovčanin.

On, ustvari, traži da se istraži ko stoji iza El-Šidija, s obzirom na to da je poznato da se putem offshore firme s Kajmanskih otoka kupuju atraktivne lokacije u Sarajevu, a da je „Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd“ samo paravan da bi se sakrilo stvarno porijeklo novca. Projekt gradnje „Sarajevo City Centera“, kao i privatizacija „Bristola“, koje je El-Šidi kupio, finansira se upravo putem ove firme registrirane na Kajmanskim otocima, oazi za offshore kompanije.

Samo na poslovima gradnje SCC-a i privatizacije sarajevskog hotela „Bristol“ država je oštećena za stotine miliona maraka. Hotel „Bristol“ El-Šidi je kupio za šest miliona, nedugo nakon što je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, na čijem je čelu tada bio Bakir Izetbegović, u ovaj hotel uložio pet miliona KM.

Milionska šteta načinjena je i tokom gradnje SCC-a, s obzirom na to da do danas nisu ispunjene obaveze iz privatizacijskog ugovora, odnosno nisu uložena potrebna sredstva, a da je El-Šidiju omogućeno da gradi daleko veći objekt od prvobitno utvrđenih dimenzija.

Otimačina "Šipadove" zgrade

Izetbegovićev kružok u kojem je, osim El-Šidija, i Amer Bukvić, direktor BBI banke, prošle je sedmice ovladao još jednom milionski vrijednom nekretninom - zgradom "Šipada" u centru Sarajeva, i to za samo 3,2 miliona KM. Objekt s blizu 2.000 kvadratnih metara u Titovoj ulici prodat je daleko ispod cijene, po sličnoj matrici kao i nekretnine koje je dobio El-Šidi.