BIH

Grabar-Kitarović: Temelj posjete apsolutna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH

Prva posjeta hrvatske predsjednice BiH

Autor:S. D.

3.3.2015

13:20 Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine ugostili su danas na prvoj i zvaničnoj posjeti BiH hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar - Kitarović.

Naskon sastanka u zgradi predsjedništva BiH u Sarajevu, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i hrvatska predsjednica Grabar – Kitarović na konferenciji za novinare istakli su važnost saradnje dviju zemalja.

Predsjedavajući Ivanić se u ime BiH i svih njenih građana zahvalio hrvatskoj predsjednici na snažnoj podršci BiH na evropskom putu.

Predsjednica Hrvatske naglasila je da je svrha njene posjete da se pošalje poruka prijateljstva, dobrosusjedstva i saradnje između dvije zemlje, a temelj njenog odnosa prema BiH će biti apsolutno poštivanje suverentiteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH te potpune jednakopravnosti sva tri naroda u BiH, Srba, Bošnjaka i Hrvata, vodeći računa o pravima građana koji ne pripadaju ni jednom od tri naroda.

Ona je kazala da je raduje saradnja sva tri člana Predsjedništva te je izrazila nadu da će uskoro biti formirana vlast na svim nivoima nakon oktobarskih općih izbora kako bi se nastavio put reformi BiH.

- Hrvatska je zainteresirana i za gospodarsku saradnju s BiH te ćemo u okviru Evropske unije raspravljati i o incijativama koje su prekograničnog karaktera koje će biti na dobrobit obje zemlje - istakla je Grabar-Kitarović.

Pozdravila je i pristup EU prema BiH, odnosno britansko-njemačku inicijativu kaja ima korjenje u hrvatskoj inicijativi.

- Mogu kazati da će Hrvatska uvijek biti na raspolaganju BiH i na njenom putu ka evropskim integracijama. Hrvatska i BiH jesu i ostat će prijateljske zemlje - kazala je Grabar- Kitarević.

Hrvatska predsjednica je istakla da na današnjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH nije bilo posebnog govora o otvorenim pitanjima oko kojih dvije zemlje raspravu vode godinama.

Ona danas nije htjela posebno govoriti o pojedinačnim stavkama deklaracije Hrvatskog narodnog sabora koja predviđa federalno ustrojstvo BiH, već je samo pozdravila domoljublje spram BiH iskazano u toj deklaraciji dodajući da će se o unutrašnjem ustrojstvu BiH i pitanjima funkcioniranja vlasti dogovarati legitimni predstavnici tri naroda.

mg-0377

Foto: S. Saletović (Hrvatska predsjednica sa članovima Predsjedništva BiH)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je zadovoljstvo što je danas primio Grabar-Kitarović, naglašavajući da su BiH i Hrvatska dvije istinski prijateljske zemlje koje imaju dugu zajedničku granicu, dodajući da je BiH imala u Hrvatskoj iskrenog prijatelja koji joj je uvijek pomagao.

- Danas smo imali iskrene razgovore i drago mi je da je predsjednica za svoju prvu službenu posjetu odabrala BiH. To nam je zadovoljstvo i ukazuje na značaj koji BiH ima za Hrvatsku i obratno - rekao  je Ivanić.

Zahvalio je na podršci koji Hrvatska pruža BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji, podsjećajući da je posljednja nova evropska inicijativa imala svoje korijene i u inicijativama koje su dolazile iz Hrvatske.