DIJASPORA

Igra, pjesma, tradicija i miris domovine

Obilježen dan nezavisnosti u Frankfurtu

Autor:B. ŠIŠIĆ

3.3.2015

U Frankfurtu je održana proslava povodom Dana nezavisnosti BiH, a bio je to cjelovečernji koncert Enesa Begovića, Advine Begić i DBHKV "Sevdah - Frankfurt am Main" e.V. Za goste u sali je ponuđen bogati kulturni program, program pun igre, pjesme, tradicije i mirisa domovine.

frankfurt8
 
U programu su pored gore navedenih zvijezda večeri nešto oko 600 gostiju obradovali najmlađi učesnici u programu dječiji folklorni ansambl "Sevdah" pod rukovodstvom Hadžire Dervić koji se predstavio "Spletom igara iz Bosne i Hercegovine".

Po prvi put u Frankfurtu je nastupio i omladinski foklorni ansambl Sevdaha pod rukovodstvom Amine Čutura i Svene Teskeredzića sa oko 40 igrača na bini. Odrasli folkorni ansambl "Sevdaha" se predstavio sa folklornim "Igrama iz centralne Bosne" uz umjetničkog rukovodioca Elvisa Baždarevića. Autor svih koreografija je Adem Mašović, a autor muzike je Anto Filipović.
 
Hor "Sevdah" po rukovodstvom od Edisa Zubana je izveo dvije prelijepe sevdalinke "Sejedefu majka buđaše" u izvođenju vokalne solistkinje Ele Klinac i "Sjećaš li se hanuma" u izvođenju vokalnog soliste Damira Čuture.
 
Pop-Rock Band "Nafaka" je obradovao publiku sa nekoliko starih zabavnih hitova, koje su članovi banda "horski" pjevali sa čitavom dvoranom.
 
Ostaje jedno lijepo sjećanje na predivan koncert i fenomenalnu publiku.