GLOBUS

Moskva i Kijev postigli dogovor o isporuci gasa

Nakon razgovora održanih u Briselu

Srna

3.3.2015

Moskva i Kijev postigli su dogovor o isporuci gasa do kraja marta nakon razgovora održanih u Briselu, čime je osigurana dostava ovog energenta i Evropi.

Ruski energetski gigant "Gasprom" zaprijetio je tokom protekle sedmice da će obustaviti isporuke gasa Ukrajini i da će uskladištene zalihe preusmjeriti u istočne dijelove te zemlje, koji su pod kontrolom profederalnih snaga.

- Zadovoljan sam da smo uspjeli da očuvamo punu primjenu dogovorenog 'zimskog paketa', izjavio je potpredsjednik Evropske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič, misleći pri tom na raniji dogovor o isporuci gasa do 31. marta.

On je dodao da je, također, dogovoreno da se održe trilateralni pregovori o nastavku "zimskog paketa".

Dogovor je postignut nakon skoro pet časova pregovora između Šefčoviča, ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Demčišina.

U saopštenju iz Brisela navodi se da su se dvije strane saglasile da će, za sada, biti nastavljene isporuke gasa i regionima Donjeck i Lugansk i da će o tome kasnije biti održani pregovori, jer je riječ o "veoma komplikovanom pitanju u pravnom, tehničkom i političkom smislu".

U saopštenju se dodaje da će razgovori o ljetnjem paketu biti održani prije kraja marta.