GLOBUS

Australija šalje vojnike za obuku iračkih snaga u borbi protiv ISIL-a

Misija obučavanja vojnika u saradnji sa novozelandskim snagama

Autor:Dž. Č. / Fena

3.3.2015

Australija je objavila da šalje još 300 vojnika u četvrtak u Irak gdje će sa novozelandskim snagama učestvovati u misiji obučavanja iračkih vojnika koji se bore protiv terorista iz organizacije Islamska država (ISIL).

Premijer Tony Abbot je objasnio da njegova zemlja odgovara na zvanične molbe iračke i američke vlade. Oko 170 Australaca u specijalnim snagama već se nalazi u Iraku radi obučavanja iračkih vojnika.

- Nije nam bilo lako da se odlučimo za ovaj korak. U konačcnici, Irak se mora suočiti sa smrtnim kultom Daesh, a mi ne želimo da ostavimo Iračane same - kazao je Abbott.

Podsjećamo, pripadnici zračne snage Australije "Royal Australian Air Force" pridružili su se još u oktobru američkoj koaliciji z borbi protiv ISIL-a u Iraku.

888

Foto: Agencije ( Oko 170 Australaca u specijalnim snagama već se nalazi u Iraku)

Premijer je izjavio da se stotinjak australskih državljana bori u redovima ekstremističkih boraca u Iraku i Siriji i da ih oko 150 podržava iz Australije.

- Naš angažman je pitanje nacionalne, ali i internacionalne sigurnosti - rekao je premijer Abbot.

IS militanti trenutno kontroliraju velike dijelove Iraka i Sirije. Trening kojeg su osmislile snage Australije i Novog Zelanda ima za cilj ojačati sposobnosti iračkih vojnika kako bi bili ispred ISIL-a.

Vojnici će biti smješteni na Taji, u ruralnom okrugu sjeverno od Bagdada.